سخت و جدّی زندگی شده است. همسران بر اهمیت و کارآمدی این توانمندیهای اخلاقی واقف نیستند و خانوادهها در تربیت فرزندان برای زندگی فردا، به این امور نمیپردازند. همه اینها دست به دست هم داده و همسرانی ناتوان برای زندگی به وجود آورده است. به همین جهت، ناسازگاریها و اختلافات زناشویی افزایش مییابد و همسرآزاری رواج پیدا میکند و در نتیجه، زمینههای طلاق گسترش مییابد.
سه. فرزند خوب
همانگونه که بیان شد: علّت خلقت انسان، در دو جنس زن و مرد، و علّت وجود غریزه جنسی در آنها، تداوم نسل است. فرزند، نتیجه زندگی همسران است. این محصول، یکی دیگر از لذّتهای زندگی است. کسانی که از نعمت فرزند محروماند، خود را تنها مییابند؛ هر چند که همسری دارند و با دوستان و آشنایان زندگی میکنند. گویا فرزند داشتن، یکی از نیازهای عاطفی انسان است.
حضرت زکریا علیه السلام که از نعمت فرزند، محروم بود، از تنهایی، به خداوند شکایت کرد و گفت:
۰.(رَبِ لَا تَذَرْنِی فَرْدًا وَ أَنتَ خَیْرُ الْوَ رِثِینَ.۱
۰.پروردگارا! مرا تنها مگذار و تو بهترین وارث هستی).
امام صادق علیه السلام، نداشتن فرزند را یکی از عوامل تنیدگی و نارضایتی از زندگی میداند۲ و وجود آن را مایه «اُنس در بیکسیها» و «آرامش در تنهاییها» میشمرد.۳ پیامبر خدا صلی الله علیه و آله فرزند را «مایه روشنی چشم» و «شادابی قلب»۴ و «برکت زندگی»۵ و «میوه دل»۶ میداند و
1.. سورۀ انبیا، آیۀ ۸۹.
2.. الخصال، ج۱، ص۲۸۴؛ مکارم الأخلاق، ص۱۹۹؛ بحار الأنوار، ج۷۴، ص۱۸۶.
3.. امام صادق علیه السلام: اللّهم... هب لی عاقبة صدق ذکوراً و اناثاً آنس بهم من الوحشة و اسکن إلیهم من الوحدة» (الکافی، ج۶، ص۷).
4.. پیامبر خدا صلی الله علیه و آله: اطلبوا الولد و التمسوه فانه قرة العین و ریحانة القلب (الفردوس، ج۱، ص۷۹؛ فتح الباری، ج۹، ص۲۸۰؛ مکارم الأخلاق، ص۲۲۴).
5.. پیامبر خدا صلی الله علیه و آله: بیت لا صبیان فیه، لا برکة فیه (الفردوس، ج۵، ص۳۵۹؛ کنز العمّال، ج۱۶، ص۲۷۴).
6.. پیامبر خدا صلی الله علیه و آله: الولد ثمرة القلب (مسند ابی یعلی، ج۲، ص۱۰؛ المستدرک علی الصحیحین، ج۴، ص۲۳۹؛ الجامع الصغیر، ج۱، ص۳۶۹؛ الفردوس، ج۱، ص۲۰۴).