بنا بر این، دنیا و آخرت انسان، نیازمند برخورداری از امنیت زندگی است. امنیت را میتوان یکی از اساسیترین نیازهای انسان دانست. امام صادق علیه السلام در این باره میفرماید:
۰.ثَلاثَةُ أشیاءَ یَحتاجُ النّاسُ طُرّاً إلَیها: الأَمنُ وَالعَدلُ وَالخَصبُ.۱
۰.سه چیز است که همه انسانها به آن نیاز دارند: امنیت، عدالت و آبادانی.
پیامبر خدا صلی الله علیه و آله یکی از رسالتهای خود را برقراری امنیت معرفی میکند.۲ امام علی علیه السلام نیز یکی از دلایل نیاز به حکومت را برقراری امنیت میداند تا مردم در سایه آن، راحت زندگی کنند.۳ اهمیت نعمتِ فراموش شده امنیّت، تا حدّی است که روز قیامت، نسبت به پاسخگویی در برابر آن، توجّه و اهتمام ویژهای وجود دارد. امام باقر علیه السلام ذیل آیه (ثُمَّ لَتُسْئَلُنَّ یَوْمَئِذٍ عَنِ النَّعِیمِ)۴ و در مقام تفسیر نعمتهای مورد سؤال در قیامت، در ابتدا به نعمت پر ارزش امنیت اشاره میکند.۵
دعا برای امنیت
از مواردی که در متون دینی در باره امنیت وجود دارد، دعا و درخواست از خداوند متعال است. انسان از طریق دعا میتواند برای تأمین امنیت تلاش کند. این موضوع میتواند در مداخلههای روانشناختی، مورد توجّه قرار گیرد.
امام زین العابدین علیه السلام برای طلب امنیت، در مناجاتش میگوید:
۰.اللَّهُمَ صَلِّ عَلی مُحَمَّدٍ وآلِ مُحَمَّدٍ وأبدِلنی... مِن مَرارَةِ خَوفِ الظّالِمینَ حَلاوَةَ الأَمَنَةِ.۶
۰.خداوندا! بر محمّد و خاندان او درود فرست و... تلخیِ ترس از ظالمان را به شیرینی امنیت، تبدیل کن.
1.. تحف العقول، ص۳۲۰؛ بحار الأنوار، ج۷۸، ص۲۳۲.
2.. ر.ک: مسند ابن حنبل، ج۴، ص۱۱۱؛ مسند الشامیّین، ج۲، ص۳۱.
3.. لابُدَّ لِلنّاسِ مِن أمیرٍ بَرٍّ أو فاجِرٍ، یَعمَلُ فی إمرَتِهِ المُؤمِنُ ویَستَمِتعُ فیهَا الکافِرُ، ویُبَلِّغُ اللَّهُ فیهَا الأَجَلَ ویُجمَعُ بِهِ الفَیءُ ویُقاتَلُ بِهِ العَدُوُّ وتَأمَنُ بِهِ السُّبُلُ ویُؤخَذُ بِهِ لِلضَّعیفِ مِنَ القَوِیِّ، حَتّی یَستَریحَ بَرٌّ ویُستَراحُ مِن فاجِرٍ (نهج البلاغة، خطبه ۴۰).
4.. سورۀ تکاثر، آیۀ ۸.
5.. ر.ک: بحار الأنوار، ج۲۴، ص۵۴.
6.. الصحیفة السجادیة، دعای ۲۰.