225
الگوی اسلامی شادکامی با رویکرد روان شناسی مثبت گرا (ویراست دوم)

فصل هفتم

رضایت اقتصادی

مراد از رضایت اقتصادی، رضایت از معیشت در ابعاد مختلف آن است. همان گونه که پیش‌تر اشاره شد، زندگی خوب، غیر از تقدیر، یک سری ابعاد نیز دارد که شامل: معیشت، روابط و سیاست می‏شود. پایه نظری رضامندی در بخش تقدیر، «خیرباوری» است. امّا در بخش ابعاد عینی زندگی، باید برای زندگی خوب تلاش کرد و خیر را به وجود آورد (خیرآوری). یکی از ابعاد زندگی خوب، معیشت خوب است. مراد از معیشت، ابعادی مانند: روزی، امنیت، سلامتی، محلّ سکونت، مسکن، وسیله نقلیه، شغل، خواب و مانند آن است که در ادامه به بررسی این امور می‏پردازیم.

۱. روزیِ خوب

تأمین نیاز، از عوامل مهمّ رضامندی در موقعیت خوشایند است. بخشی از داشته‏های مادی ـ‏ که پیش‏تر گذشت ـ‏،‏۱ نیازمند تأمین است. در ادبیات دین از آنچه نیازهای انسان را برآورده می‏سازد، با عنوان «رِزق» یاد می‏شود. از این رو، بررسی موضوع رزق، یکی از مسائل مهم در رضامندی است. آنچه مهم است این که این عامل، تک‏عنصری نیست؛ بلکه باید به صورت یک بسته به آن نگریست. در بحث از عوامل رضامندی، به تفصیل به این موضوع خواهیم پرداخت. آنچه در این جا بدان می‏پردازیم، مسئله تأمین روزی و نقش آن در معیشت خوب است.

وقتی روزی تأمین باشد، انسان آرامش می‏یابد.۲ نفْس انسان، وقتی چیزی در زندگی

1.. ر.ک: فصل دوازدهم، «اصلاح فهرست داشته‏ها».

2.. پیامبر خدا صلی الله علیه و آله در این باره می‏فرماید: إنَّ النَّفسَ إذا أحرَزَت قوتَهَا استَقَرَّت. (الکافی، ج‏۵، ص‏۸۹، ح‏۲؛ کتاب من لا یحضره الفقیه، ج۳، ص‏۱۶۶، ح‏۳۶۱۹).


الگوی اسلامی شادکامی با رویکرد روان شناسی مثبت گرا (ویراست دوم)
224
  • نام منبع :
    الگوی اسلامی شادکامی با رویکرد روان شناسی مثبت گرا (ویراست دوم)
    سایر پدیدآورندگان :
    عبّاس پسنديده
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1395
    نوبت چاپ :
    سوم
تعداد بازدید : 64391
صفحه از 839
پرینت  ارسال به