81
الگوی اسلامی شادکامی با رویکرد روان شناسی مثبت گرا (ویراست دوم)

فصل چهارم

ساختار شادکامی

نگارنده، وقتی تحقیق در باره رضایت از زندگی را شروع کرد، به دنبال عواملی بود که به نوعی موجب رضایتمندی می‏شدند. حاصل این بررسی، در کتاب رضایت از زندگی آمد؛ ۱ امّا این بررسی، فاقد چارچوب نظری بود. از مسائل اساسی در شادکامی ـ که ذهن نگارنده را از آغاز این پژوهش به خود مشغول ساخت ـ، به دست آوردن «ساختار» آن بود. به مرور، تحقیقاتی را که بدون ترسیم ابعاد مختلف شادکامی، به بررسی تجربی آن می‏پرداختند، مورد مطالعه قرار گرفتند. مراد از ساختار، چارچوب و ابعاد مختلف شادکامی و نحوه ارتباط آنها با یکدیگر است. در این بحث باید دو چیز مشخّص شود: نخست این که شادکامی، از چه مؤلّفه‏هایی تشکیل شده است و چه الگویی از ارتباط میان آنها برقرار است؟ در این بحث، به دنبال یافتن ابعاد ماهیت شادکامی ـ به عنوان یک حقیقت ـ هستیم، نه احساس شادکامی. وقتی ساختار و چارچوب شادکامی به دست آمد، آن‏گاه می‏توان عوامل هر کدام را بررسی نمود. همچنین وجود چارچوبی مشخّص، به کل مباحث جهت می‏دهد و از بیراهه رفتن جلوگیری می‏کند و در عین حال، حوزه مطالعات اسلامی آن را نیز مشخص می‏سازد؛ چرا که روشن می‏شود چه موضوعاتی از مباحث اسلامی باید مورد مطالعه قرار گیرند.

مطلب دوم این که وقتی روشن شد که ماهیت شادکامی به عنوان یک حقیقت چیست، باید این مطلب روشن شود که: احساس شادکامی از چه عناصری تشکیل می‏شود؟ به بیان دیگر، باید در این بحث روشن شود که آن ماهیت، چه احساسی را در فرد به وجود می‏آورد؟ پیش‏تر، این دو بحث از هم تفکیک نشده بودند، امّا تدریس‏ها، گفتگوها و بررسی‏های ​

1.. این تحقیق از سال ۱۳۸۲ شروع و در سال ۱۳۸۴ به پایان رسید و نتیجه آن در کتابی به نام رضایت از زندگی از سوی انتشارات دارالحدیث منتشر شد.


الگوی اسلامی شادکامی با رویکرد روان شناسی مثبت گرا (ویراست دوم)
80

فرصت تأمین آن است. لذا هم عوامل مادی و هم عوامل معنویِ سعادت، در دنیا تأمین می‏شوند؛ امّا به لحاظ اثر، برخی مربوط به دنیا و برخی مربوط به آخرت‏‏اند و در عین حال، عوامل دنیوی، باید در راستای سعادت اُخروی قرار بگیرند و با آن تضاد نداشته باشند. در حقیقت، اسلام، سعادت دنیویِ متضاد با سعادت اخروی را سعادت نمی‏داند، هرچند در ظاهر، سراسر، لذّت و سرور و رفاه باشد.

  • نام منبع :
    الگوی اسلامی شادکامی با رویکرد روان شناسی مثبت گرا (ویراست دوم)
    سایر پدیدآورندگان :
    عبّاس پسنديده
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1395
    نوبت چاپ :
    سوم
تعداد بازدید : 64675
صفحه از 839
پرینت  ارسال به