517
الگوی اسلامی شادکامی با رویکرد روان شناسی مثبت گرا (ویراست دوم)

اندیشه مرگ نیز باشد.۱ بنا بر این، این، اصلی اساسی است که شناخت صحیح نسبت به زندگی، عمر و مرگ، موجب اصلاح آرزوهای انسان می‏شود.۲

پیامبرصلی الله علیه و آله با اشاره به پایان‏پذیری عمر و درک نکردن بسیاری از فرداها، توجّه به این امر را موجب کوتاهیِ آرزوها و منطقی شدن آنها می‏داند.۳ بر همین اساس، امام زین‏العابدینعلیه السلام به فرزندش امام باقرعلیه السلام سفارش می‏کند که: «بپرهیز از آرزوهای طولانی؛ زیرا چه بسیارند آرزومندانی که به آرزوی خود نرسیدند و مال‏اندوزانی که آن را مصرف نکردند».۴ در چنین وضعیتی و با توجّه به این واقعیت‏ها، جای شگفتی است که کسی دچار آرزوهای طولانی شود.۵ برای ایمنی از آفت آرزوهای طولانی و رسیدن به سلامت زندگی، لازم است که شناخت انسان از دنیا و عمرش مورد بازنگری قرار گیرد و با واقعیت‏های زندگی، هماهنگ شود.

د ـ تصحیح اندازه‏سنجِ داشته‏ها

انسان، داشته‏هایی را به حساب می‏آورد که بزرگ و ارزشمند ارزیابی شوند. آنچه کوچک ارزیابی شود، به حساب نمی‏آید و موجب رضامندی و سپاس‏گزاری نیز نمی‏شود. به همین جهت، یکی از مسائل مهم در این بحث، الگوی سنجش اندازه داشته‏هاست. سنجش اندازه داشته‏ها، بر اساس یک معیار خاصْ صورت می‏پذیرد. باید دید چه الگویی موجب سپاس‏گزاری و چه الگویی موجب ناسپاسی می‏گردد. در ادامه، این موضوع را بررسی می‏کنیم.

الگوی غلط: سنجه معطوف به «مادّه»

پیش‏تر گذشت که کوچک‏شماریِ داشته‏ها موجب ناسپاسی و نارضایتی می‏شود. این امر، به

1.. امام علی علیه السلام: «مَن استَقصَرَ بَقاءَهُ و أَجَلَه، قَصُرَ رَجاؤُهُ و أَمَلُهُ (غرر الحکم، ح‏۳۱۴۴؛ عیون الحکم و المواعظ، ص‏۴۳۶).

2.. امام علی علیه السلام در این باره می‏فرماید: لَو عُرِفَ الأَجَلُ، قَصُرَ الأَمَلُ (الإرشاد، ج‏۱، ص‏۳۰۰).

3.. کم مِن مُستَقبِلٍ یوماً لا یستَکمِلُهُ ومُنتَظِرٍ غَداً لا یبلُغُهُ. لَو نَظَرتُم إلَی الأَجَلِ ومَسیرِهِ لَأَبغَضتُمُ الأَمَلَ وغُرورَهُ (الفردوس، ج۳، ص‏۳۰۴، ح‏۴۹۱۳). نیز، ر.ک: الأمالی، طوسی، ص‏۵۲۵.

4.. إیاک وَالأَمَلَ الطَّویلَ، فَکم مِن مُؤَمِّلٍ أمَلاً لا یبلُغُهُ وجامِعِ مالٍ لا یأکلُهُ (کفایة الأثر، ص‏۲۴۰؛ بحار الأنوار، ج‏۴۶، ص‏۲۳۰، ح‏۷).

5.. پیامبر خدا صلی الله علیه و آله: عَجِبتُ لِمُؤمِّلِ دُنیا والمَوتُ یَطلُبُهُ (النوادر، راوندی، ص‏۲۳۷، ح‏۶۵۸؛ بحار الأنوار، ج‏۸۲، ص‏۱۷۲).


الگوی اسلامی شادکامی با رویکرد روان شناسی مثبت گرا (ویراست دوم)
516

را نشان دادند.۱

نمودار (۱۲ ـ ۲)

الگوی صحیح: منطقی کردن آرزوها

برای رسیدن به رضامندی باید آرزوها را مدیریت و تنظیم کرد تا داشته‏ها را ناچیز نسازد و نارضایتی را به وجود نیاورد. ریشه این نابه هنجاری را باید در «ضعف شناخت» جستجو کرد. آرزوهای طولانی و فراوان، پدیده‏ای برخلاف واقعیت‏های زندگی‌اند و آنچه خلاف واقعیت‏ها باشد، محال و دست‏نایافتنی است و این، ناشی از جهل و ضعف شناخت است. این، یک اصل است که «آرزو کردن محال، نشانه نادانی و جهالت است».۲ بنا‏ بر این، اصلاح باورها و شناخت واقعیت‏ها، راه حل این ناهنجاری است. باید آرزوها را با واقعیت‏های زندگی، هماهنگ ساخت. واقعیت زندگی، این است که دنیا برای هرکس، چند روزی بیش نیست و انسان، عمری محدود دارد. کسی که به این واقعیتْ باور پیدا کند، آرزوهایش کوتاه و واقع‏بینانه خواهد بود.۳ اگر انسان به پایان‏پذیری عمر خود و به سرانجامی که دارد بیندیشد و به جایگاهی که به سوی آن در حرکت است، فکر کند، بدون تردید، از آرزوهای ویرانگر، بی‏زار می‏شود و فریب آنها را نخواهد خورد.۴ مهم این است که انسان در

1.. ر.ک: همان، ص۲۸، ح۱۸.

2.. امام علی علیه السلام: رَغبَتُک فِی المُستَحیلِ جَهلٌ (غرر الحکم، ح‏۷۲۱۸؛ عیون الحکم و المواعظ، ص‏۲۶۹).

3.. امام علی علیه السلام: مَن أیقَنَ أنَّهُ یفارِقُ الأَحبابَ ویسکنُ التُّرابَ ویواجِهُ الحِسابَ ویستَغنی عَمّا خَلَّفَ ویفتَقِرُ إلی‏ ما قَدَّمَ، کانَ حَرِیاً بِقَصرِ الأَمَلِ وطولِ العَمَلِ (کنز الفوائد، ج‏۱، ص‏۳۵۱). نیز، ر.ک: شرح نهج البلاغة، ابن أبی الحدید، ج‏۲۰، ص‏۲۶۸، ح‏۱۰۷.

4.. امام علی علیه السلام: «لَو رَأَی العَبدُ الأجَلَ وَ مَصیرَهُ، لَأبغَضَ الأَمَلَ و غُرورَهُ (نهج البلاغة، حکمت ۳۳۴).
نیز می‌فرماید: لَو رَأیتُمُ الأجَلَ و مَسیرَهُ، لَلُهیتُم عَنِ الأمَلِ و غُرورِهِ (مشکاة الأنوار، ص‏۴۴). نیز: ر.ک: الأمالی، مفید، ص‏۳۰۹، ح‏۸؛ الأمالی، طوسی، ص‏۷۸، غرر الحکم، ح‏۷۲۷۹.

  • نام منبع :
    الگوی اسلامی شادکامی با رویکرد روان شناسی مثبت گرا (ویراست دوم)
    سایر پدیدآورندگان :
    عبّاس پسنديده
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1395
    نوبت چاپ :
    سوم
تعداد بازدید : 64348
صفحه از 839
پرینت  ارسال به