فرزند نیز باید ویژگیهایی داشته باشد که عبارت اند از: شایستگی، شباهت به پدر و کمککار بودن.
۹. دوست: داشتن دوست، یکی دیگر از نیازهای انسان است. دوست، هم از نظر عاطفی، همدم انسان است و هم کمککار او در مشکلات و یاور او در تکامل معنوی. لذا داشتن دوست، خود یک امکان در زندگی به شمار میرود. البته دوست باید شایسته و دیندار باشد.
۱۰. همسایه: برخی افراد، به جهت محلّ زندگی، با انسان رابطه برقرار میکنند. همسایه اگر بد و ناشایست باشد، زندگی را به کام انسان تلخ میکند، هر چند در کاخ زندگی کند. از این رو، داشتن همسایه خوب، هم موجب آسایش زندگی میگردد و هم به وقت نیاز، یاور انسان خواهد بود.
۱۱. دوری از مردم: وقتی ناراستی بر جامعه حاکم گردد و افراد پیرامون، ناشایست و بدکار باشند، بهترین راه، دوری از مردم و گوشهنشینی است. در این صورت، نه با دیگران بودن، بلکه زندگی بدون آنان، یک نعمت به شمار میرود.
۱۲. حاکم دادگر: زندگی اجتماعی، به حاکم و فرمانروا نیاز دارد تا جامعه را اداره کند. هر چند حاکم بد، بهتر از بیحاکمی است، امّا به هر حال برای یک زندگی مثبت و راحت، به حاکم دادگر و عدالتپیشه نیاز است. از این رو، بودن در زمان حاکمیت خدا و برخورداری از حاکم عادل، یک امکان بزرگ به شمار میرود.
سطح سوم
سطح سوم، آن بخش از امکانات را شامل میشوند که جزء فضیلتهای درونی به شمار میروند:
۱. عقل: عقل از ریشهایترین مفاهیم اخلاقی است. بر اساس روایات، عقل، به معنای «شناخت بازدارنده» است و مادر اخلاق اسلامی به شمار میرود.۱ از این رو، برخورداری