399
الگوی اسلامی شادکامی با رویکرد روان شناسی مثبت گرا (ویراست دوم)

خداوند، کلمه جفایی از تو بشنود (نفرین نکن)، هر چند، آن کلمه برای تو و خانواده‏ات خوشایند باشد.

در دستور دیگری، امام رضاعلیه السلام می‏فرماید:

۰.إذا حَزَنَکَ أمرٌ شدیدٌ، فَصَلِّ رَکعَتینِ، تَقرَأُ فی إحداهُما الفاتِحَةَ وآیَة الکُرسِیِّ، وفی الثّانِیَةِ الحَمدَ و(إنّا أنزلناه فی لیلة القدر)، ثُمَّ خُذِ المُصحَفَ وارفَعهُ فَوقَ رأسِکَ وقل: «اللّهمّ بحقّ مَن أرسَلتُه إلی خَلقِکَ، وبِحَقِّ کُلِّ آیَةٍ فیه، وبِحَقِّ کُلِّ مَن مَدَحتَهُ فیه عَلیک، وبِحَقِّکَ عَلَیهِ ولا نَعرِفُ أحَداً أعرَفَ بِحَقِّکَ مِنکَ، یا سَیّدی یا اللّهُ‏ ـ‏ عَشرَ مَرّاتٍ ـ‏ بحقِّ مُحَمَّدٍ ـ‏ عَشرا ـ‏ بِحقِّ عَلِیِّ ـ‏ عَشراً ـ‏ بِحقّ فاطِمَةَ ـ‏ عَشراً ـ‏ بِحقِّ إمامٍ بَعدَهُ»، کُلِّ إمامٍ تَعُدُّهُ ـ‏ عَشراً ـ‏ حتّی تنتَهِیَ إلَی إمامِ حَقٍّ الّذی هُوَ إمامُ زَمانِکَ، فَإنَّکَ لا تَقومُ مِن مَقامِکَ حَتّی یَقضِیَ اللّهُ‏ حاجَتَکَ.۱

۰.هر گاه مشکل سختی، تو را ناراحت ساخت، دو رکعت نماز بگزار که در رکعت نخست، سوره فاتحه و آیةالکرسی و در رکعت دوم، سوره فاتحه و قدر را بخوان. سپس قرآن را بردار و بالای سر خود ببر و بگو: «خدایا! به حقّ کسی که به سوی آفریدگانت فرستادی، و به حقّ تمام آیه‏هایی که در آن است، و به حقّی که هر کس که او را در آن ستایش کردی بر تو دارد و به حقّی که تو بر آنان داری و ما کسی را نمی‏شناسیم که از خودت نسبت به حقّت آشناتر باشد، ای آقای من! ای خدا! ـ‏ ده مرتبه ـ‏ به حقّ محمّد! ـ‏ ده مرتبه ـ‏ به حقّ علی! ـ‏ ده مرتبه ـ‏ به حقّ فاطمه! ـ‏ ده مرتبه ـ‏ به حقّ...» هر امام را ده مرتبه می‏شماری تا به امام زمان خودت برسد؛ پس به درستی که پیش از آن که از جای خود برخیزی، خدا حاجت تو را برآورده سازد.

در این میان، نماز شب، جایگاه ویژه خود را دارد. امام صادقعلیه السلام از نماز شب به عنوان یکی از عواملی که نگرانی و اندوه را از بین می‏بَرَد، یاد کرده است.۲ پیامبر خداصلی الله علیه و آله در باره نیمه شب ـ‏ که زمان ویژه نیایش است ـ‏ می‏فرماید:

۰.تُفتَحُ أبوابُ السَّماءِ نِصفَ اللَّیلِ فَیُنادی مُنادٍ:... هَل مِن مَکروبٍ فَیُفَرِّ جَ عَنهُ؟ فلا

1.. مکارم الأخلاق، ج۲، ص۱۱۲، ح۲۳۱۲؛ بحار الأنوار، ج۹۱، ص۳۵۳، ح۱۴.

2.. امام الصادق علیه السلام: صَلاةُ اللّیل تُحَسّنُ الوَجهَ، وتُحَسِّنُ الخُلُقِ، وتُطَیِّبُ الرّیحَ، وتُدِرُّ الرِزقَ، وتَقضِی الدَّینَ، وتَذهَبُ بِالهَمِّ، وتَجلو البَصَرَ (ثواب الأعمال، ص۶۵، ح۸؛ الدعوات، ص۷۷، ح۱۸۴؛ بحار الأنوار، ج۶۲، ص۲۶۸، ح۵۰).


الگوی اسلامی شادکامی با رویکرد روان شناسی مثبت گرا (ویراست دوم)
398

مده که دستم را نمی‏گیرد. تویی سرور و آقای من! پس مرا از رحمتت نومید مساز. بار خدایا! از زوال نعمتت و گرفتن عافیتت از من، به تو پناه می‏برم. به جای نیرو و توان خلق خدا، از نیرو و توان او کمک می‏گیرم و از گزند آنچه آفریده است، به پروردگار سپیده‏دم پناه می‏برم. خدا مرا بس است و نیکو کارگزاری است.

دستور العمل

امّا ما در موقعیت‏های اضطراری زندگی چگونه عمل می‏کنیم؟ عبادت و ارتباط با خداوند متعال افزایش می‏یابد یا کاهش؟! بیشتر نماز می‏خوانیم و یا آن اندک واجب را هم ترک می‏نماییم و در انجام دادن آن، سستی می‏کنیم؟ برخی افراد به محض این‏که با مشکلی رو به رو می‏شوند، ارتباطشان با خدا ضعیف‏تر می‏گردد و آن حدّاقل ارتباط لازم برای تداوم حیات روحی را نیز از دست می‏دهند! این در حالی است که در چنین شرایطی، ما به ارتباط بیشتر برای تقویت و تسکین بیشتر نیازمندیم و به همین دلیل است که نه تنها مشکل خود را برطرف نکرده‏ایم، بلکه با کاهش ارتباط، بر اندازه آن افزوده‏ایم و توان عادی خود را نیز تضعیف کرده‏ایم. کسی که بیمار می‏شود، باید خود را تقویت کند تا توان مبارزه با بیماری را بیابد. حال اگر کمتر از شرایط عادی، خود را تقویت کند، طبیعی است که نه تنها توان مبارزه با بیماری را نمی‏یابد، بلکه توان معمول خود را نیز از دست می‏دهد و ضعیف و ناتوان می‏شود.

به جهت نقش و اهمّیت ویژه‏ای که نماز در تقویت توان روحی انسان در برابر مشکلات دارد، امام صادقعلیه السلام در دستور العملی چنین می‏فرماید:

۰.اِتَّخِذ مَسجِداً فی بَیتِک فَإِذا خِفتَ شَیئاً فَالبَس ثَوبَینِ غَلیظَینِ مِن أغلَظِ ثِیابِک وصَلِّ فیهِما، ثُمَ اجثُ عَلی‏ رُکبَتَیک فَاصرُخ إلَی اللَّهِ وسَلهُ الجَنَّةَ وتَعَوَّذ بِاللَّهِ مِن شَرِّ الَّذی تَخافُهُ وإیاک أن یسمَعَ اللَّهُ مِنک کلِمَةَ بَغی وإن أعجَبَتک نَفسُک وعَشیرَتُک.۱

۰.در خانه‏ات محلّی برای نماز قرار ده. پس هر گاه از چیزی هراسیدی، دو قطعه لباس از خشن‏ترین لباس‏هایت را بپوش و با آنها نماز بخوان. سپس بنشین و به سوی خدا ناله کن و بهشت را از او بخواه و از شرّ آن چیزی که از آن می‏ترسی، به خدا پناه ببر و بپرهیز از این که

1.. الکافی، ج۳، ص‏۴۸۰.

  • نام منبع :
    الگوی اسلامی شادکامی با رویکرد روان شناسی مثبت گرا (ویراست دوم)
    سایر پدیدآورندگان :
    عبّاس پسنديده
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1395
    نوبت چاپ :
    سوم
تعداد بازدید : 64541
صفحه از 839
پرینت  ارسال به