313
الگوی اسلامی شادکامی با رویکرد روان شناسی مثبت گرا (ویراست دوم)

از بررسی مجموع این مدل‏ها معلوم می‏گردد که چند چیز در همه آنها مشترک است: ارتباط با خدا، ارتباط با خانواده و معیشت. بخش‏های دیگری نیز چون:‌ معاشرت، خودارزیابی و تفکر در آفرینش در برخی مدل‌ها وجود داشت که دو مورد آخر، درون ارتباط با خدا قرار می‏گیرد. امّا معاشرت، چیزی است که می‏توان آن را به عنوان یک قسمت در نظر گرفت و اضافه کرد. این که در برخی از مدل‏ها از معیشت صحبت نشده است، شاید به دلیل تفاوت افراد باشد. بعضی از افراد در برخی شرایط، ممکن است به کسب معیشت نیاز نداشته باشند. مثلاً پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله که وظیفه هدایت و مدیریت جامعه را بر عهده دارد، معیشت او از طریق وجوهات شرعی تأمین می‏شود و اگر جز این باشد، اشتباه است؛ چرا که ایشان باید فرصت کافی برای اداره جامعه داشته باشد. لذا نیازی به کار برای کسب درآمد ندارد. بنا بر این، شاید به دلیل تفاوت افراد، مدل‏های برنامه‌ریزی متفاوت باشد. آنچه مهم است این که اوّلاً باید برای تحقّق شادکامی برنامه داشت؛ ثانیاً باید اصول مشترک زندگی را در همه برنامه‏ها رعایت کرد؛ ثالثاً هر فرد باید به تناسب شرایط خود، دیگر ابعاد برنامه را مشخص کند.


الگوی اسلامی شادکامی با رویکرد روان شناسی مثبت گرا (ویراست دوم)
312

نمودار(۱۰ ـ ۵)

مدل پنج قسمتی

مدل دیگری از پیامبر صلی الله علیه و آله نقل شده که به نوعی، همان مدل چهار قسمتی است که می‏تواند پنج قسمی نیز به شمار آید. امام حسین علیه السلام می‏فرماید که: «از پدرم علیه السلام در مورد امور داخلی زندگانی پیامبر صلی الله علیه و آله پرسیدم. فرمود: «هرگاه اراده می‏کرد به خانه می‏رفت و چون وارد منزل می‏شد، اوقات خود را به سه بخش تقسیم می‏کرد: بخشی را به [عبادت] خدا اختصاص می‏داد و بخشی را به خانواده‏اش و بخشی را به خودش. وقت مخصوص به خودش را نیز میان خود و مردم تقسیم می‏فرمود».۱ با احتساب بخش بیرون منزل، در نهایت، پیامبر صلی الله علیه و آله یک مدل پنج قسمتی در برنامه‏ریزی داشته‏اند.

نمودار(۱۰ ـ ۶)

1.. امام حسین علیه السلام: سألتُ أبی علیه السلام عن مَدخَلِ رسول اللّهِ‏ صلی الله علیه و آله، فقالَ: کانَ دُخولُهُ لنفسِهِ مَأذونا لَهُ فی ذلک، فإذا أوى إلى مَنزِلِهِ جَزَّأ دُخولَهُ ثلاثة أجزاءٍ: جُزءاً للهِ، و جُزءاً لأهلِهِ، و جزءاً لنفسِهِ، ثُمّ جَزَّأ جُزْءَهُ بینَهُ و بینَ الناسِ فَیرُدُّ ذلک بالخاصَّة عَلَى العامَّة، و لا یدَّخِرُ عَنهُم مِنهُ شیئا، و کانَ مِن سِیرَتِهِ فی جُزءِ الاُمَّة، إیثارُ أهلِ الفَضلِ بإذنِهِ، و قَسَمَهُ على قَدرِ فَضلِهِم فی الدِّینِ، فمِنهُم ذُو الحاجة، و مِنهُم ذُو الحاجَتَینِ، و مِنهُم ذو الحَوائجِ (بحار الأنوار، ج۱۶، ص۱۵۰، ح۴).

  • نام منبع :
    الگوی اسلامی شادکامی با رویکرد روان شناسی مثبت گرا (ویراست دوم)
    سایر پدیدآورندگان :
    عبّاس پسنديده
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1395
    نوبت چاپ :
    سوم
تعداد بازدید : 64302
صفحه از 839
پرینت  ارسال به