۳ / ۴
صلاح
۲۵۴.پيامبر خدا صلى الله عليه و آله :و امّا علم : اگر چه انسان فقير باشد ، از آن توانگرى حاصل شود و اگر چه بخيل باشد ، جود و اگر چه خوار باشد ، ابُهت و اگر چه بيمار باشد ، سلامتى و اگر چه دور باشد ، نزديكى و اگر چه هرزه باشد ، شرم و اگر چه پست باشد ، والايى و اگر چه حقير باشد ، شرافت و حكمت و منزلت . پس اينها چيزهايى هستند كه از دانش خردمند برايش به دست مى آيد . پس خوشا به حال آنكه خرد ورزيد و دانست .
۲۵۵.امام على عليه السلام :هر اندازه دانش انسان افزون گردد ، توجّه وى نسبت به نفس خود ، بيشتر گردد و در رياضت و اصلاح آن ، كوشش بيشترى مبذول كند .
۲۵۶.امام على عليه السلام :كژى با دانش راست مى شود .
۲۵۷.امام على عليه السلام :دستآورد دانش ، بى رغبتى به دنياست .
۲۵۸.امام على عليه السلام :ثمره دانش ، فروتنى است .
۲۵۹.امام على عليه السلام :زبان دانش ، راستى است .
۲۶۰.امام على عليه السلام :اى جوياى دانش ! دانش فضيلتهاى بسيارى دارد : سرش ، فروتنى است و چشمش ، دورى از حسد و گوشش ، فهم و زبانش ، راستى و حافظه اش ، جستجو و دلش ، خوش نيّتى و خردش ، شناخت اشياى و امور و دستش ، رحمت و پايش ، ديدار دانشمندان وهمتش سلامت وحكمتش ، پارسايى و قرارگاهش ، رهايى و جلودارش ، عافيت و مركبش ، وفا و سلاحش ، نرمى سخن و شمشيرش ، خشنودى و كمانش ، سازگارى و سپاهش ، گفتگو با دانشمندان و داراييش ، ادب و اندوخته اش ، پرهيز از گناهان و توشه اش ، نيكى و آبش ، واگذارى و رهنمايش ، هدايت و يارش ، دوستى نيكان .