راه كسب نور علم
در اين كتاب ملاحظه خواهيد كرد كه مبدأ علوم رسمى ، حسّ وعقل و راه تحصيل آن تعليم وتعلم است و مبدأ نور علم ، قلب است . اما اين علم آموختنى نيست و راه تحصيل آن در گام نخست زايل كردن موانع و در گام دوم فراهم ساختن زمينه هاى پيدايش آن است .
نور علم ريشه در فطرت انسان دارد و تحصيل آن به معناى فراهم ساختن شرايط شكوفايى فطرت است كه در اين حالت ، علم خود آشكار مى گردد : «دانش در دلهاى شما سرشته است ، به آداب روحانيان متادِّب شويد ، تا برايتان آشكار مى گردد» .
نقشِ محصِّل در تحصيل نور علم ، تنها فراهم ساختن زمينه پيدايش آن است و گرنه چراغ پر فروغ نور علم هديه اى است الهى به انسانهاى شايسته كه از عالم غيب فيض مى گيرد و كانون جان را روشن مى سازد : «دانش نور و پرتوى است كه خدا در دلهاى دوستانش مى اندازد» .
نكته مهم و قابل توجه اين كه هر چند نور علم قابل تعليم و تعلّم نيست، اما بى ترديد مقدمات آن نياز به تعليم و تعلّم دارد و واجب ترين وظيفه انبياى الهى و اوصيا و وارثان آنان ـ يعنى عالمان ربّانى ـ به شمار مى آيد .
آنچه در آداب تعليم وتعلّم وعالم واحكام تعلّم در اين كتاب آمده است ، تمام سخن در باب مقدمات تحصيل نور علم است كه مورد نياز استادان و محصلان علوم اسلامى است . اميد آن كه استادان و دانشجويان در همه رشته هاى علمى با در نظر گرفتن اين آداب و احكام بتوانند به نور علم دست يابند .