۳ / ۸
بَدا در قضا و قدر
۲۴۸. امام رضا عليه السلام : هر گاه فرمانروايان دروغ بگويند، باران ، باز داشته مىشود و هر گاه پادشاه ستم نمايد، دولت ، خوار [و بى اعتبار ]مىگردد و هر گاه از پرداخت زكات خوددارى گردد، دامها مىميرند.
۲۴۹. امام رضا عليه السلام : على بن الحسين (امام زين العابدين) - و پيش از او على بن ابى طالب - و محمّد بن على (امام باقر) و جعفر بن محمّد (امام صادق) عليهم السلام فرمودهاند: «با وجود اين آيه، ديگر ما چه بگوييم: «خدا آنچه را بخواهد، محو يا تثبيت مىكند، و البتّه اصل كتاب، نزد اوست»؟».
۲۵۰. التوحيد- به نقل از حسن بن محمّد نوفلى - : از جمله پرسشهاى سليمان مَروْزى از امام رضا عليه السلام در مجلس مأمون اين بود كه گفت: آيا به من خبر نمىدهى كه آيه «ما آن را در شب قدر، نازل كرديم»، در باره چه چيز نازل گشته است؟
امام رضا عليه السلام فرمود: «اى سليمان! در شب قدر، خداوند عزّ و جلّ آنچه را از اين سال تا سال ديگر رخ مىدهد ، اعم از: زندگى و مرگ، خير و شر، يا روزى، مقدّر مىنمايد. پس آنچه در اين شب مقدّر مىكند، جزو قضاى حتمى است».
سليمان گفت: فدايت شوم! اكنون فهميدم. باز هم بگو .
فرمود: «اى سليمان! برخى از كارها، كارهايى هستند كه نزد خداى - تبارك و تعالى - نگه داشته شدهاند. هر كدام را بخواهد، پيش مىاندازد و هر كدام را بخواهد، پس مىاندازد. اى سليمان! على عليه السلام پيوسته مىفرمود: "دانش، دو گونه است: [اوّل ]دانشى كه خداوند، آن را به فرشتگان و فرستادگانش آموخته است . آنچه او به فرشتگان و فرستادگانش آموخته، قطعاً واقع خواهد شد و او خودش و فرشتگان و فرستادگانش را دروغگو نمىنمايد؛ و [دوم ]دانشى كه نزد او پنهان است و آفريدهاى را از آن آگاه نساخته است و هر كدام را بخواهد، پيش مىاندازد و هر كدام را بخواهد، پس مىاندازد و آنچه را بخواهد، محو مىكند و آنچه را بخواهد، باقى مىدارد».
سليمان به مأمون گفت: اى امير مؤمنان! اگر خدا بخواهد، از امروز، ديگر بَدا را انكار و تكذيب ، نخواهم كرد.۱