19
حکمت‌ نامه رضوی جلد اول

بخش پنجم : ره‏نمودهاى اخلاقى و عملى‏

در اين بخش ، ره‏نمودهاى حكيمانه امام رضا عليه السلام در زمينه زيبايى‏ها و زشتى‏هاى اخلاقى و عملى در سه فصل ارائه مى‏شود:
فصل اوّل به تبيين مكارم اخلاق و محاسن اعمال اختصاص دارد كه با حُسن خلق آغاز مى‏شود.
در فصل دوم ، ره‏نمودهايى در باره نظافت و آرايش ارائه مى‏شود. اين فصل را مى‏توان بخشى از فصل اوّل به حساب آورد.
فصل سوم ، ويژه تبيين زشتى‏هاى اخلاقى و عملى است كه از بداخلاقى و آزار مسلمانان آغاز مى‏گردد.

بخش ششم : ره‏نمودهاى بهداشتى و پزشكى‏

در اين بخش ، حكمت‏هايى كه در باره امور بهداشتى و درمانى از امام رضا عليه السلام نقل شده ، در چهار فصل تقديم علاقه‏مندان مى‏گردد:
فصل اوّل ، ويژه ره‏نمودهايى در باره خوردن و آشاميدن است، مانند: پرهيز از پرخورى، سبك خوردن شام، وعده‏هاى غذا، و آداب خوردن و آشاميدن.
فصل دوم ، ويژه تبيين نقش استفاده از ميوه‏ها و برخى از خوردنى‏ها و آشاميدنى‏ها در پيشگيرى و يا درمان شمارى از بيمارى‏هاست.
فصل سوم به ره‏نمودهايى اختصاص دارد كه از امام رضا عليه السلام در زمينه مسائل پزشكى نقل شده است. اين فصل با تأكيد بر اين كه در نظام آفرينش، همه بيمارى‏ها قابل درمان اند، آغاز مى‏شود و در ادامه امورى كه موجب پيشگيرى و يا درمان شمارى از بيمارى مى‏شوند مطرح مى‏گردد.
در فصل چهارم ، رساله ذهبيّه منسوب به امام رضا عليه السلام به طور كامل گزارش شده است و در ادامه ضمن تحليلى كوتاه ، به نقدهايى در باره انتساب اين رساله به آن امام ، پرداخته شده است .


حکمت‌ نامه رضوی جلد اول
18

توصيه به اذان گفتن در گوش نوزاد است.
فصل سوم در باره نماز است. در اين فصل ، مباحثى مانند: حكمت نماز، حكمت نماز جماعت، فضيلت نماز، اهمّيت حضور قلب در نماز، و تأكيد بر نماز اوّل وقت مطرح مى‏شود و در ادامه گزارش‏هايى در باره نماز شب، نماز پيامبر صلى اللّه عليه و آله ، نماز ايشان در ماه رمضان، نماز حاجت و نماز استخاره مى‏آيد.
همچنين فضيلت نماز در مسجد الحرام، مسجد النبى و مسجد كوفه بيان مى‏گردد. پايان‏بخش اين فصل، هشدار در باره ترك نماز و تضييع آن است.
در فصل چهارم ، ره‏نمودهاى حكيمانه امام در باره روزه ارائه مى‏گردد، مانند: فضيلت ماه رمضان، حكمت وجوب روزه‏دارى در اين ماه، دعاى فرشتگان براى روزه‏دار، ضرورت آمادگى براى ورود به مهمان‏سراى الهى ، و دعاى سحر.
در فصل پنجم، مباحثى در باره حج مطرح مى‏شود. اين فصل با تبيين حكمت اين حُكم الهى و فضيلت آن آغاز مى‏گردد و با اشاره به ادب اقامت در مكّه پايان مى‏يابد.
موضوع فصل ششم ، تلاوت قرآن است و در آن، ره‏نمودهايى در باره بركت خواندن قرآن در خانه، فضيلت نگاه كردن به قرآن، خواندن قرآن با صداى زيبا، ادب باطنى تلاوت قرآن، و آنچه در قرائت قرآن بايد از آن اجتناب كرد ، ارائه مى‏گردد.
فصل هفتم به ره‏نمودهايى در باره دعا اختصاص دارد، مانند: فضيلت دعا و اهمّيت آن در سختى و راحتى، ادب دعا كردن، بهترين زمان و مكان براى دعا، شرايط اجابت دعا، افراد مستجاب الدعوه، و حكمت تأخير اجابت دعا.
در فصل هشتم، بيست و دو دعا از امام هشتم عليه السلام گزارش مى‏شود كه نخستين آنها دعاى قنوت نماز جمعه و پايان‏بخش آنها ، دعاى بيمار است.
فصل نهم ، ره‏نمودهايى در باره ياد خدا و اذكارى مانند: تهليل، تسبيح، تحميد، حوقله (لا حول و لا قوّة إلّا باللَّه) ، استعاذه، استغفار و صلوات بر محمّد و خاندان ايشان است. همچنين ره‏نمودهايى در باره ياد خدا در شروع نوشتار ، و هنگام ترس و وحشت، و هشدار نسبت به موانع ذكر ، ارائه مى‏گردد.
در فصل دهم ، زيارت قبر انبيا، اوصياى آنان و صالحان توصيه شده و به طور خاص، زيارت پيامبر صلى اللّه عليه و آله ، اهل بيت عليهم السلام ، امام على عليه السلام ، امام حسين عليه السلام ، امام كاظم عليه السلام ، و حضرت معصومه عليها السلام مورد تأكيد قرار گرفته است.

  • نام منبع :
    حکمت‌ نامه رضوی جلد اول
    سایر پدیدآورندگان :
    محمد محمدی ری شهری، با همکاری جمعی از پژوهشگران
    تعداد جلد :
    4
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1393
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 44647
صفحه از 584
پرینت  ارسال به