13
حکمت‌ نامه رضوی جلد اول

زندگى او، ميراث علمى نسبتاً فراوانى از خود به جاى گذاشته است .۱ هر چند امروزه همه ميراث امام رضا عليه السلام در اختيار ما نيست ، ليكن همين مقدارى كه از گزند حوادث مصون مانده و هم‏اكنون در اختيار ماست ، نيز قابل توجّه است و بخشى از آنها كه مرتبط با موضوع اين نوشتار است ، با عنوان «حكمت‏نامه رضوى» در اختيار علاقه‏مندان قرار مى‏گيرد .

حكمت‏نامه رضوى در يك نگاه‏

حكمت‏نامه رضوى شامل يك درآمد، هشت بخش و ۴۵ فصل است . در آغاز آن ، گزارش كوتاهى از زندگى امام رضا عليه السلام ، دوران امامت ايشان، سفر اجبارى ايشان به خراسان، پذيرفتن ولايت‏عهدى مأمون، عظمت علمى و عملى ايشان ، شمار احاديثى كه از ايشان نقل شده، و شهادت و زيارت آن بزرگوار ارائه مى‏شود. سپس حكمت‏هاى به يادگار مانده از ايشان در زمينه مسائل عقلى، علمى، اعتقادى، سياسى، عبادى، اخلاقى و پزشكى ، با نظمى نوين در هشت بخش گزارش مى‏گردد.

بخش اوّل : ره‏نمودهاى معرفتى‏

در اين بخش، حكمت‏هاى عقلى و علمى رضوى در دو فصل ، گزارش شده اند :
در فصل اوّل ، جايگاه عقل از نگاه اسلام، آثار و نشانه‏هاى به كارگيرى عقل در زندگى و علايم كمال آن ، ارائه مى‏گردند .
در فصل دوم ، ره‏نمودهايى در باره ارزش علم و حكمت، نقش آشنايى با علوم و معارف پيامبر صلى اللّه عليه و آله و اهل بيت عليهم السلام در تقويت بنيان‏هاى نظام اسلامى، آداب و آفات تعليم و تعلّم ، نشانه‏هاى علم و معرفت، ناپسندى اظهار نظر بدون علم و همزيستى با مردم نادان مطرح مى‏شود.

بخش دوم : ره‏نمودهاى اعتقادى‏

در اين بخش، ره‏نمودهاى حكيمانه امام رضا عليه السلام در باره باورهاى دينى در ده فصل

1.ر . ك : ص ۲۸ (عظمت علمى و عملى) .


حکمت‌ نامه رضوی جلد اول
12

السَّلامُ عَلى‏ مَحالِّ مَعرِفَةِ اللَّه ، وَ مَساكِنِ بَرَكَةِ اللَّهِ ، وَ مَعادِنِ حِكمَةِ اللَّه .۱
درود خدا بر جايگاه‏هاى شناخت خداوند و جايگاه‏هاى بركت خداوند و معادن حكمت خداوند !
بر اين اساس، شناخت اهل بيت عليهم السلام و بهره‏گيرى از چشمه زلال معرفت و حكمت آنان براى قاطبه مسلمانان بلكه همه جهانيان ، لازم و ره‏گشاست . از اين رو در عصر حاضر - كه با پيشرفت‏هاى علمى و فرهنگى ، بسترهاى نرم‏افزارى و سخت‏افزارى لازم براى اطّلاع‏رسانى سريع و همگانى فراهم است - ، برنامه‏ريزى و تلاش جهت انتقال معارف پيامبر صلى اللّه عليه و آله و اهل بيت عليهم السلام و آشنا كردن جهانيان بويژه مسلمانان با ره‏نمودهاى حكيمانه و حياتبخش خاندان رسالت ، ضرورتى مضاعف دارد ، و بدين سان ، انديشه تدوين حكمت‏نامه‏هاى پيشوايان بزرگ دينى در راستاى دستيابى به آن آرمان بلند ، در «پژوهشكده علوم و معارف حديث» شكل گرفت و تا كنون حكمت‏نامه پيامبر اعظم صلى اللّه عليه و آله ، حكمت‏نامه عيسى بن مريم عليه السلام ، حكمت‏نامه امام حسين عليه السلام و حكمت‏نامه لقمان عليه السلام تقديم دانش‏پژوهان و همه علاقه‏مندان گرديد و اينك حكمت‏نامه رضوى ، پنجمين مجموعه‏اى است كه با هدف آشنايى با ره‏نمودهاى حكيمانه هشتمين چراغ فروزان هدايت از خاندان رسالت، امام رضا عليه السلام ، تقديم مى‏گردد .

ميراث علمى رضوى‏

متأسّفانه فضاى سياسى جامعه اسلامى پس از پيامبر خدا صلى اللّه عليه و آله اجازه نداد كه مردم، از سرچشمه معرفت و حكمت اهل بيت عليهم السلام ، آن گونه كه شايسته است ، بهره‏مند شوند و بدين جهت ، ميراث علمى بيشتر آنان ، اندك است . با اين وصف، فضاى جامعه اسلامى در دوران زندگى چند تن از امامان ، به گونه‏اى بوده كه به طور نسبى ، ميراث علمى قابل توجّهى از آنان باقى مانده است.
امام رضا عليه السلام ، يكى از امامانى است كه به دليل شرايط سياسى جامعه اسلامى دوران

1.تهذيب الأحكام : ج ۶ ص ۹۶ ح ۱۷۷ .

  • نام منبع :
    حکمت‌ نامه رضوی جلد اول
    سایر پدیدآورندگان :
    محمد محمدی ری شهری، با همکاری جمعی از پژوهشگران
    تعداد جلد :
    4
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1393
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 44556
صفحه از 584
پرینت  ارسال به