زندگى او، ميراث علمى نسبتاً فراوانى از خود به جاى گذاشته است .۱ هر چند امروزه همه ميراث امام رضا عليه السلام در اختيار ما نيست ، ليكن همين مقدارى كه از گزند حوادث مصون مانده و هماكنون در اختيار ماست ، نيز قابل توجّه است و بخشى از آنها كه مرتبط با موضوع اين نوشتار است ، با عنوان «حكمتنامه رضوى» در اختيار علاقهمندان قرار مىگيرد .
حكمتنامه رضوى در يك نگاه
حكمتنامه رضوى شامل يك درآمد، هشت بخش و ۴۵ فصل است . در آغاز آن ، گزارش كوتاهى از زندگى امام رضا عليه السلام ، دوران امامت ايشان، سفر اجبارى ايشان به خراسان، پذيرفتن ولايتعهدى مأمون، عظمت علمى و عملى ايشان ، شمار احاديثى كه از ايشان نقل شده، و شهادت و زيارت آن بزرگوار ارائه مىشود. سپس حكمتهاى به يادگار مانده از ايشان در زمينه مسائل عقلى، علمى، اعتقادى، سياسى، عبادى، اخلاقى و پزشكى ، با نظمى نوين در هشت بخش گزارش مىگردد.
بخش اوّل : رهنمودهاى معرفتى
در اين بخش، حكمتهاى عقلى و علمى رضوى در دو فصل ، گزارش شده اند :
در فصل اوّل ، جايگاه عقل از نگاه اسلام، آثار و نشانههاى به كارگيرى عقل در زندگى و علايم كمال آن ، ارائه مىگردند .
در فصل دوم ، رهنمودهايى در باره ارزش علم و حكمت، نقش آشنايى با علوم و معارف پيامبر صلى اللّه عليه و آله و اهل بيت عليهم السلام در تقويت بنيانهاى نظام اسلامى، آداب و آفات تعليم و تعلّم ، نشانههاى علم و معرفت، ناپسندى اظهار نظر بدون علم و همزيستى با مردم نادان مطرح مىشود.
بخش دوم : رهنمودهاى اعتقادى
در اين بخش، رهنمودهاى حكيمانه امام رضا عليه السلام در باره باورهاى دينى در ده فصل