247
دانشنامه امام مهدی عجّل الله فرجه بر پایه قرآن ، حدیث و تاریخ جلد دهم

نسخه‏اى در واتيكان به شماره ۱۲۰۸ دارد .۱
وى از متكلّمان نامدار اهل سنّت است .
۷ . الأربعون حديثاً فى المهدى ، ابو نعيم احمد بن عبد اللَّه اصفهانى (م ۴۳۰ ق) .
از اين رساله ؛ نسخه خطّى در نجف و قم موجود است و برخى مؤلّفان چون سيوطى ، اربلى ، بحرانى و ديگران ، آن را به صورت كامل در كتب خود آورده‏اند . اين رساله در قرن دهم توسط مقدّس اردبيلى (م ۹۹۳ ق) و ابو الحسن على بن حسن زواره‏اى (م ح ۹۴۷ ق) ، ترجمه شده است . در دوره معاصر نيز حجّت بلاغى ، آن را ترجمه كرده است .۲ اين كتاب با تحقيق على جلالى باقر در نشريه تراثنا (ش ۷۷) به چاپ رسيده است .
وى از عالمان اهل سنّت است .
۸ . المقنع فى الغيبة .
اين كتاب ، نخست به صورت رساله در مجله تراثنا۳ به چاپ رسيد و سپس به صورت مستقل در سال ۱۴۱۶ ق توسط مؤسسه آل البيت چاپ شد .
سيّد مرتضى در اين كتاب ، امامت مهدى عليه السلام را بر پايه دو اصل «لزوم عقلى امامت» و «لزوم عقلى عصمت امام» اثبات مى‏كند و در ادامه ، از حكمت و فلسفه غيبت سخن مى‏گويد و تفاوت غيبت با عدم وجود را بيان مى‏كند .
در پايان اين كتاب، رساله‏اى مختصر با عنوان «كتاب الزيادة المكمّل بها كتاب المقنع» از سيّد مرتضى آورده شده كه برخى از زواياى غيبت را روشن مى‏كند .
۹ . مسألة وجيزة فى الغيبة .
اين اثر در سال ۱۹۵۵ م در بغداد چاپ شد و ترجمه فارسى آن به قلم سيد حسن

1.كتاب‏نامه حضرت مهدى عليه السلام : ج ۲ ص ۶۴۱ .

2.همان : ج ۱ ص ۷۵ و ۲۲۸ و ۲۴۱ .

3.تراثنا : ش ۲۷ ، س ۱۴۱۲ ق .


دانشنامه امام مهدی عجّل الله فرجه بر پایه قرآن ، حدیث و تاریخ جلد دهم
246

الحجّة و در قم ضمن مجموعه عدة رسائل للشيخ المفيد به چاپ رسيده است . در سال ۱۴۱۳ ق نيز در ضمن مجموعه آثار كنگره شيخ مفيد ، جلد هفتم نشر يافته است . اين رساله ، درباره حديث «من مات و لم يعرف امام زمانه» است .
۳ . الرسالة الثانية فى الغيبة .
اين رساله نيز مانند رساله پيشين ، در نجف و قم و سپس در ضمن مجموعه آثار كنگره شيخ مفيد منتشر شده است . محقّق طباطبايى از آن با عنوان كتاب الجوابات فى خروج المهدى ياد كرده است .۱
۴ . الرسالة الثالثة فى الغيبة .
اين رساله در جلد هفتم مجموعه آثار كنگره شيخ مفيد چاپ شده و در باره ياران سيصد و سيزده گانه امام مهدى است .۲
۵ . الرسالة الرابعة فى الغيبة .
در جواب اين سؤال است كه اگر سبب غيبت امام زمان عليه السلام كثرت دشمنان و ترس از رويارويى با آنان است ، پدران حجت عليه السلام در شرايط سختِ ترس بودند و دشمنان بيشترى داشتند ، با اين حال ، آنان در غيبت به سر نبردند و در جامعه حضور داشتند .
اين اثر در ضمن مجموعه آثار كنگره شيخ مفيد به چاپ رسيده است و چندين نسخه از آن در كتاب‏خانه آية اللَّه مرعشى قم به شماره ۱۷/۱۲۸۰۷ ، ۲۵/۲۵۵ ، ۱۶/۲۴۳ و ۵/۱۲۸۰۷ وجود دارد .
اين پنج اثر (يعنى از كتاب الفصول العشرة تا الرسالة الرابعة فى الغيبة) از محمّد بن محمّد بن نعمان عكبرى (شيخ مفيد) (م ۴۱۳ ق) است .
۶ . مسألة فى الغيبة ، قاضى عبد الجبار معتزلى (۴۱۵ ق) .

1.تراثنا : ش ۱۳ ص ۱۱۰ .

2.براى آگاهى بيشتر ، ر . ك : كتاب‏نامه حضرت مهدى عليه السلام : ج ۱ ص ۲۷۹ - ۲۷۸ و ۳۵۴ و ۳۹۲ و ۳۹۳ و ۳۹۴ و ۳۹۶ و ۳۹۹ و ۴۰۴ و ج ۲ ص ۵۳۹ .

  • نام منبع :
    دانشنامه امام مهدی عجّل الله فرجه بر پایه قرآن ، حدیث و تاریخ جلد دهم
    سایر پدیدآورندگان :
    محمّد محمّدی ری‌شهری، با همکاری محمّد کاظم طباطبایی و جمعی از پژوهشگران، ترجمه: عبدالهادی مسعودی
    تعداد جلد :
    10
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1393
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 23143
صفحه از 367
پرینت  ارسال به