۵ ـ ۴. آسیبهای فقر، بیکاری و جنگ
امروزه عوامل مختلفی مانند بیکاری، آسیبهای پس از جنگ و مواد مخدر در میان جوانان و نوجوانان برخی کشورهای منطقه، باعث افزایش احتمال وقوع تجارت سکس و گسترش انحرافات جنسی شده است. در هر صورت، درصد بیکاری در میان جوانان برخی کشورهای منطقه در خور توجه است (الیسار، ۲۰۰۳). از اینرو برای مطالعه و بررسی رفتارهای جنسی جامعه و شناسایی متغیرها در الگوهای رفتاری جوانان، به منظور برنامهریزی و اجرای طرحهای بهبود بهداشت جنسی باید عواملی همچون بیکاری، جنگ، وضعیت اقتصادی و... را در نظر گرفت.
۶. ضرورت ترسیم مدلی متفاوت
دورههایی که جامعه غربی پشت سر گذاشته تا به راهبرد خویشتنداری جنسی کنونی دست یافته، نشان میدهد بیشتر از آنکه بیتوجهی به ارضای صحیح نیاز جنسی ممکن است بهداشت روانی و اجتماعی را تهدید کند، نداشتن ساختار مناسب اجتماعی در مدیریت روابط جنسی ممکن است آسیبرسان باشد؛ زیرا شیوع بیماریهای مقاربتی، افزایش بارداریهای ناخواسته در نوجوانی، افزایش فرزندان نامشروع و بیسرپرست، افزایش نگرانیهای خانوادهها، نوجوانان و جوانان، سستشدن بنیان خانوادهها و...، دستکم از جمله آسیبهایی بوده که پیش از اجراییشدن هر گونه راهبرد دامن جامعه را به طور جدی آلوده کرده است.
مقابله صِرف با آسیبهای روابط باز جنسی نتوانست خود آسیب را کنترل کند. گویی این بار چاقو دسته خود را بریده است. تبلیغ برای استفاده از وسایل بهداشتی و پیشگیری، خودْ موجب ترویج فضای امن کاذب برای روابطِ جنسیِ در واقع ناایمن شد. هنگامی که شهوت نیروی خود را اعمال میکند، چگونه میتوان تصور کرد افراد فرصت فکرکردن و در نهایت تصمیمگیری عاقلانه داشته باشند. از اینرو «برنامه فقط خویشتنداری» راه برونرفت از این وضعیت دانسته شد. بخش در خور توجهی از مسئولان ایالتهای امریکا اصرار داشتند آموزش استفاده از وسایل بهداشتی و پیشگیری نیز به همراه برنامه خویشتنداری اجرا