87
الگوی تنظیم رفتار جنسی با رویکرد اسلامی

درصد از آنها، به‌ویژه پسران، از لحاظ جنسی فعال هستند (سیبِی۱ و کانان،۲ ۱۹۹۹). متأسفانه، آمارها از برخی کشورهای اسلامی‌افریقایی۳ از ارتباط جنسی تعداد قابل توجهی از نوجوانان با زنان روسپی، قبل از ازدواج حکایت می‌کند (الیسار، ۲۰۰۳).

۵ ـ ۳. افزایش سن ازدواج

متأسفانه، آمارها از افزایش سن ازدواج در کشورهای اسلامی و عربی حکایت دارد. طبق برآوردی که در سال ۲۰۰۳ انجام شده است در تونس، سن ازدواج در میان زنان ۲/۲۹ سال و در مردان ۳۳ سال است. این میزان در لبنان و مراکش برای مردانْ ۳۱ سال و برای زنانْ ۲۷ سال است (همان). بر اساس آمارهای موجود در سال ۱۳۸۴ سهم ازدواج‌های بالای ۳۵ سال برای مردان ایرانی ۷/۶ درصد و ازدواج‌های بالای ۳۰ سال برای زنان ایرانی ۳/۶ درصد بوده که این ارقام از افزایش حدود دوبرابری سهم ازدواج‌های در سنین بالا در فاصله سال‌های ۸۴ تا ۹۱ حکایت دارد (محزون، ۱۳۹۲).

از سوی دیگر، در بسیاری از کشورهای منطقه، رفتارهای جنسی زودتر از سن ازدواج در میان جوانان، روندی روبه‌رشد دارد. مثلاً در برخی کشورهای منطقه، ۴۷ درصد از افراد اولین رابطه جنسی خود را قبل از ۲۰ سالگی داشته‌اند و حدود ۴۸ درصد بین سنین ۲۴/۱۵ سالگی رابطه جنسی خارج از ازدواج داشته‌اند (اتحادیه بین‌المللی تنظیم خانواده، ۲۰۰۳). بنا بر این آمارها، اگر در اندازه‌ای نسبی، فرض کنیم جوانان منطقه در اوایل جوانی از نظر جنسی فعال هستند، نسبت در خور توجهی از آنها باید خارج از چارچوب ازدواج، ارتباط جنسی داشته باشند؛ با احتمال اینکه شرکای جنسی متعددی دارند (صندوق جمعیت سازمان ملل، ۲۰۰۳). از این‌رو، تأخیر در سن ازدواج فرصت را برای افزایش روابط جنسی قبل از ازدواج فراهم کرده است. این مسئله نیز منجر به نرخ بالای بارداری‌های ناخواسته، سقط جنین ناایمن و عفونت‌های مقاربتی در میان جوانان می‌شود.

1.. Sibai, A.

2.. Kanaan, N.

3.. مانند جیبوتی.


الگوی تنظیم رفتار جنسی با رویکرد اسلامی
86

عمومی به صورت اختصاصی در نظر گرفته نشده است.

از این‌رو می‌توان گفت عوامل متعددی بر سلامت جنسی و باروری جوانان و نوجوانان کشورهای اسلامی و عربی تأثیر می‌گذارد که ممکن است به شکل فردی، اجتماعی، زیست‌محیطی یا ساختاری (سیاسی) با موضوع مرتبط باشد. البته احتمالاً خود این عوامل با یکدیگر مرتبط‌اند، به گونه‌ای که نمی‌توان عوامل فردی و اجتماعی را از هم تفکیک کرد.

۵ ـ ۲. تقلید در سبک رفتار جنسی

طبق نتایج صندوق جمعیت سازمان ملل متحد۱ (۲۰۰۳) بیماری‌های مقاربتی و مشکلات جنسی که در سنین جوانی و نوجوانی اتفاق می‌افتد از عوامل خطرناک برای سلامتی بزرگ‌سالی محسوب می‌شود. برخی از این خطرها با آسیب‌هایی همچون بارداری‌های ناخواسته، عفونت‌های جنسی و بیماری ایدز در ارتباط‌اند. رفتارهای پرخطر مانند رابطه جنسی بدون محافظ و استفاده از مواد مخدر، از جمله عواملی هستند که در این آسیب‌ها تأثیر دارند و تأثیرشان در طول عمر ادامه دارد. متأسفانه در بسیاری از کشورهای منطقه، این آسیب‌ها به علت تقلید از رفتارهای پرخطر در جوامع غربی است که در جوانان رایج شده است.

به طور کلی، در بسیاری از کشورهای منطقه، رفتارهای جنسی زودتر از سن ازدواج در میان جوانان، روندی روبه‌رشد دارد. این فعالیت‌های زودهنگام جنسی، زندگی پرخطری را برای زندگی جسمی‌روانی جوانان ایجاد کرده است. در بررسی انجام‌شده در لبنان معلوم شد ۴۷ درصد از افرادی که در این مطالعه شرکت کرده‌اند اولین رابطه جنسی خود را قبل از ۲۰ سالگی داشته‌اند و حدود ۴۸ درصد بین سنین ۲۴/۱۵ سالگی رابطه جنسی خارج از ازدواج داشته‌اند و فقط ۴۲ درصد از این تعداد از کاندوم استفاده می‌کرده‌اند و ۳۳ درصد شرکای جنسی متعدد داشته‌اند (اتحادیه بین‌المللی تنظیم خانواده، ۲۰۰۳). مطالعه دیگری در همین کشور نشان می‌دهد حدود ۱۵ درصد از دانش‌آموزان دبیرستانی (سنین ۱۸/۱۵) که جزء پاسخ‌دهندگان بودند، دست‌کم به یک ارتباط کامل جنسی اعتراف کرده‌اند و حدود ۴/۸

1.. United Nations Population Fund (UNPF)

  • نام منبع :
    الگوی تنظیم رفتار جنسی با رویکرد اسلامی
    سایر پدیدآورندگان :
    مهدي عباسي
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1396
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 31432
صفحه از 298
پرینت  ارسال به