85
الگوی تنظیم رفتار جنسی با رویکرد اسلامی

دیگر، کمتر به مشکلات و بیماری‌های جنسی مبتلا هستند. حداقل درباره سلامت جنسی و باروری جوانان منطقه خاور می‌توان گفت چنین نیست. طبق گزارش سازمان جهانی بهداشت۱ (۱۹۹۸، به نقل از: اتحادیه بین‌المللی تنظیم خانواده،۲ ۲۰۰۳)، نهادها و سازمان‌های بین‌المللی، سازمان‌های غیردولتی و دولت‌های محلی، نسبت به گروه جوانان به عنوان قشر مهمی از جامعه توجه در خور شأن نداشته‌اند؛ توجهی که باید در تمامی سطوح (اجتماعی، بهداشتی و آموزشی) وجود داشته باشد. همچنین، هنوز شاخص تأییدشده‌ای در پاسخ به نیازهای این قشر، در زمینه سلامت جنسی و باروری، چه در زنان و چه مردان، در منطقه شرق مدیترانه تعیین نشده است.

هنوز داده‌ها و مطالعات در روش‌های اطلاع‌رسانی به جوانان و نوجوانان درباره سلامت روابط جنسی و بیماری‌های مربوط به آن و ترویج رفتارهای بهداشتی کافی، جدی نیست و اغلب در کشورهای منطقه خاورمیانه چنین برنامه‌هایی در دسترس نیست. از این‌رو در اغلب کشورهای منطقه، طراحی برنامه‌هایی که هم به نیازهای جوانان پاسخ دهد و هم بهداشت جنسی و باروری آنان در آن لحاظ شده باشد، با مشکل مواجه است. با توجه به این واقعیت، اتحادیه بین‌المللی تنظیم خانواده (۲۰۰۳) در چارچوب برنامه‌ریزی راهبردی برای نوجوانان،۳ دشواری‌های اساسی را در زمینه بهداشت جنسی و باروری جوانان مطرح کرده که به شرح زیر است:

۱. جوانان معمولاً در گروه‌های ناهمگنی قرار دارند که بر اساس ظرفیت‌های اجتماعی، فرهنگی و سیاسی‌شان از نظر نیازهای جنسی متفاوت‌اند؛

۲. زنان جوان با محدودیت‌های اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی و سیاسی‌ای مواجه‌اند که بر سلامت جنسی و باروری آنها به شکل موازی تأثیر می‌گذارد؛

۳. موضوع سلامت جنسی و باروری نوجوانان و جوانان در جدول گسترش توسعه

1.. World Health Organization (WHO)

2.. International Planned Parenthood Fedration (IPPF)

3.. Strategic Planning Framework for Adolescents


الگوی تنظیم رفتار جنسی با رویکرد اسلامی
84

۵. وضعیت جوامع مسلمان

اگرچه جوامع اسلامی ویژگی‌ها و فرهنگ اسلامی را کم و بیش دارند، در مواجهه با فرهنگ وارداتی تأثیر پذیرفته‌اند. با این حال، نظام اجتماعی جهان اسلام و دنیای عرب به گونه‌ای است که فرد در مقابل قوانین و اصول فرهنگی و اسلامی مطیع است که این فرمان‌برداری امکان تعدد گزینه‌های خصوصی او را محدود می‌کند. همین ویژگی موجب شده است مشاوران و درمانگران غربی که با مسلمانان یا مردم عرب کار می‌کنند معمولاً بلافاصله پس از شروع کار متوجه اثر فوق‌العاده خانواده و فرهنگ و میراث گذشته بر افکار، ارزش‌ها، احساسات و رفتار افراد شوند (دویری، ۱۳۸۹).

چنین ویژگی‌هایی نشان می‌دهد که مداخله‌های روان‌شناختی یا جامعه‌شناختی که باید در فرهنگ اسلامی یا عربی یا جنوب شرق آسیا اجرا شود، با فرهنگ غربی متفاوت است. مثلاً نمی‌توان اقداماتی را که جوامع غربی برای پیش‌گیری از آسیب‌های روابط جنسی و کنترل آن به کار می‌برند به‌راحتی با جوامع اسلامی مقایسه کرد. امروزه خانواده‌ها در جامعه غربی تا حدی پذیرفته‌اند که نوجوانانشان را باید تحت آموزش‌های خویشتنداری جنسی قرار دهند اما، حتی تصور این کار، برای بسیاری از خانواده‌های مسلمان مشکل است.

البته این قضیه ناشی از معیارهای اجتماعی است که به طور فریبنده و بر اساس فرهنگ غربی، جای خود را در تعریف برخی بهنجاری‌ها و نابهنجاری‌ها باز کرده است. در حالی که سلامت فقط شامل معیارهای اجتماعی نیست. از این‌رو، تعریف رفتارهای بهنجار یا نابهنجار جنسی را که در برخی کتب آمده است، نمی‌توان درباره مسلمانان یا مردم عرب قابل اطلاق دانست. زیرا آنچه در این فرهنگ انحراف تلقی می‌شود احتمالاً در آن فرهنگ مشکل‌آفرین تلقی نمی‌گردد. به هر حال، این قضیه ایجاب می‌کند در بررسی موضوعاتی مانند راهبردهای سلامت جنسی، به وضعیت افراد در جوامع متفاوت توجه کنیم.

۵ ـ ۱. فقدان شاخص‌های سلامت جنسی

باور رایجی در بین مردم شیوع دارد که جوانان از نظر جنسی سالم‌تر از دیگران‌اند. به عبارت

  • نام منبع :
    الگوی تنظیم رفتار جنسی با رویکرد اسلامی
    سایر پدیدآورندگان :
    مهدي عباسي
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1396
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 31513
صفحه از 298
پرینت  ارسال به