63
الگوی تنظیم رفتار جنسی با رویکرد اسلامی

رفتارهای جنسی خارج از چارچوب ازدواج تأکید دارد (همان).

در هر صورت، با اجرایی‌شدن این راهبردها موفقیت‌هایی به دست آمده است. مثلاً طبق گزارش مارتینز۱ و همکارانش (۲۰۱۱) مربوط به سال‌های ۱۹۸۸ تا ۲۰۱۰، آمار دختران نوجوان امریکایی ۱۵ تا ۱۹ ساله ازدواج نکرده که تجربه ارتباط جنسی داشته‌اند، از ۵۱ درصد به ۴۳ درصد و در پسران از ۶۰ درصد به ۴۲ درصد کاهش پیدا کرده است. اگرچه این کاهش ارتباط جنسی خارج از چارچوب ازدواج معنادار است، در این گزارش مشخص نشده است که موفقیت به دست آمده نتیجه کدام یک از برنامه‌های کنترل رفتارهای پرخطر جنسی است. به هر حال، درباره کارآمدی برنامه‌های این دو گروه پژوهش‌های میدانی بسیاری انجام شده است و هر یک شواهدی را علیه گروه دیگر اقامه می‌کنند؛ چه اینکه بودجه‌های دولتی چشمگیری را به خود اختصاص داده‌اند و برای ادامه کار باید اثربخشی برنامه‌های خود را اثبات کنند. در ادامه برنامه‌های این دو راهبرد را معرفی می‌کنیم.

۲ ـ ۱. آموزش جامع مسائل جنسی

طرفداران این راهبرد بر کاهش آسیب۲ اصرار دارند و ضمن تأکید بر کنترل رفتار پرخطر جنسی بر کاهش آسیب‌های رفتار پرخطر جنسی سرمایه‌گذاری می‌کنند. اینها معتقدند درصد چشمگیری از نوجوانان و جوانانی که تصمیم به کنترل روابط جنسی نامشروع یا ترک مواد می‌گیرند، نمی‌توانند در حفظ کامل خویشتنداری موفق شوند. پس در سطح نظری اجرای کامل خویشتنداری چیزی جز پندار نیست (دیتمور، ۲۰۰۶). بر این اساس، راهبردهایی عملیاتی شد که به جای کنترل خود رفتار پرخطر، بر کاهش آسیب‌های آن تأکید می‌کند. می‌توان حدس زد که چنین راهبردی، «سکس سالم»۳ و عاری از سرایت بیماری‌های مقاربتی را مد نظر قرار دهد. هدف این راهبرد، حذف روابط جنسی خارج از چارچوب ازدواج نیست. از این‌رو برای پیش‌گیری از پیامدهای منفی آن توصیه می‌شود از وسایل

1.. Martinez, G.

2.. harm reduction approach

3.. safe sex


الگوی تنظیم رفتار جنسی با رویکرد اسلامی
62

می‌شوند (کالینز و همکاران، ۲۰۰۲). بی‌تردید، این‌گونه فرزندآوری پیامدهای بسیار ناگواری از جهت روان‌شناختی، تربیتی و اقتصادی به بار می‌آورد.

بدین‌ترتیب می‌توان در نگاهی کلی، پیامدهای منفی و خانمان‌سوز بی‌بندوباری جنسی را چنین خلاصه کرد: شیوع بیماری‌های مقاربتی؛ افزایش بارداری‌های ناخواسته در نوجوانی؛ افزایش فرزندان نامشروع و بی‌سرپرست؛ افزایش نگرانی‌های خانواده‌ها، نوجوانان و جوانان؛ کاهش ازدواج و تشکیل خانواده؛ سست‌شدن بنیان خانواده‌ها؛ کاهش جمعیت و پیرشدن آن. به هر حال، توجه به این آسیب‌ها است که تقریباً پس از دهه ۹۰ سیاست‌مداران و اندیشمندان غربی را به برنامه‌ریزی و اجرای جدیِ راهبردهای کنترل روابط زنان و مردان تشویق کرده است. البته جریان فکری که با عفافْ بیگانه است و محدودیتی برای ارتباط جنسی قائل نیست همواره در کنار راهبردهای سلامت جنسی خواسته‌های خود را پیگیری می‌کند و تمایل دارد سبک زندگی نوجوانان و جوانان را به سوی «سکس آزاد» ببرد.

۲. راهبردهای کنترل رفتارهای پرخطر جنسی

مانند هر موضوع حیاتی و مهم، کنترل رفتارهای پرخطر جنسیِ نوجوانان و جوانان محملی برای رویکردها و دیدگاه‌های متفاوت و احیاناً متقابل است. ورود رهبران و اندیشمندان غربی به این حوزه مهم، همراه با بحث و جدل‌های متعددی در عرصه‌های سیاست، فرهنگ و آموزش و پرورش بوده است. در نهایت، این بحث‌ها منجر به قطبی‌شدن برنامه‌های سلامت جنسی نوجوانان و جوانان در دو راهبرد شده است. در یک سو کسانی هستد که از «آموزش جامع مسائل جنسی»۱ حمایت می‌کنند؛ برنامه‌ای که ضمن ارتقای خویشتنداری جنسی شامل آموزش‌هایی درباره تقویت دانش، مهارت و نگرش افراد راجع به استفاده از وسایل بهداشتی و جلوگیری از بارداری در هنگام ارتباط جنسی است. در سوی دیگر، عده‌ای راهبرد «فقط خویشتنداری جنسی تا زمان ازدواج»۲ را انتخاب کرده‌اند که بر توانمندی خویشتنداری در برابر

1.. comprehensive sex education

2.. abstinenceonly-until-marriage-programs

  • نام منبع :
    الگوی تنظیم رفتار جنسی با رویکرد اسلامی
    سایر پدیدآورندگان :
    مهدي عباسي
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1396
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 31504
صفحه از 298
پرینت  ارسال به