شناختی، اجتماعی و فرهنگیشان شکل میگیرد؟ دختران و پسران در این باره چه تفاوتی دارند؟ مطالبی که درپی میآیند درباره سنخ و شکل بروز رفتار جنسی است و میتواند به سؤالاتی از این قبیل پاسخ دهد.
۱. تفاوت زن و مرد در رفتار جنسی
شاید مهمترین تفاوت بدنی زن و مرد در دستگاه تناسلی آنها است که این تفاوت موجب فرقهای دیگری است و سبب پیدایش دو صنف متمایز شده است (کریمی، ۱۳۹۰). این تفاوت موجب نشده است یکی میل جنسی داشته باشد و دیگری نه؛ بلکه هر دو جنس، زن و مرد، میل جنسی دارند. از اینرو به همسران سفارش شده است در ارتباط جنسی به نیازهای طرف مقابل توجه کنند (نک.: محمدی ریشهری، ۱۳۸۷: ۳۳۹ / ۳۱۷). تا جایی که قرآن کریم از اینکه همسران میل جنسی یکدیگر را به بهانه وجود فرزند شیرخواره ارضا نمیکنند، تعبیر «واردکردن ضرر و زیان» آورده است.۱ گزارشهای علمی نشان میدهد نهتنها زنان مانند مردان از رابطه جنسی لذت میبرند، بلکه گستره وسیعی از رفتارهای جنسی برای هر دو جنس خوشایند است؛ یعنی تمایل دارند در مکانها و وضعیتهای ممکن، رابطه جنسی داشته باشند (فرانکن، ۱۳۸۴: ۱۵۶).
از سوی دیگر، اظهار و ابراز جنسی در زنان کمتر از مردان است؛ چه اینکه در روایات (کلینی، ۱۴۰۷: ۵/۳۳۸؛ صدوق، ۱۳۶۲: ۲/۴۳۹) آمده است صبر زن بیشتر از مرد است وگرنه زمانی که میل جنسی در زن فعال میشود برابر با ده مرد نیرو دارد؛۲ و در جایی دیگر (کلینی، ۱۴۰۷:
1.. پیامبر خدا صلی الله علیه و اله درباره این آیه قرآن فرمود: (لا تُضَارَّ والِدَةٌ بِوَلَدِها وَ لا مَوْلُودٌ لَهُ بِوَلَدِهِ ...؛ هیچ مادری نباید به سبب طفلش زیان نبیند و هیچ صاحب فرزند (پدر) نباید به سبب فرزندش ضرر ببیند) (بقره: ۲۳۳)؛ «در دوران شیردهی زن، هر گاه میخواست با همسرش ارتباط جنسی داشته باشد، زن میگفت: اجازه نمیدهم. چون میترسم حامله شوم و این فرزندم را که شیر میدهم [در اثر خشکشدن شیرم] بکشم. و هر گاه زن، مردش را دعوت میکرد، مرد میگفت: میترسم با تو نزدیکی کنم و فرزندم را بکشم. پس با او نزدیکی نمیکرد. پس، خداوند این روش را نهی کرد که مرد، به زن زیان بزند و زن به مرد» (کلینی، ۱۴۰۷: ۶/۴۱؛ طوسی، ۱۴۱۴: ۷/۴۱۸؛ عاملی، ۱۴۰۹: ۲۰/۱۸۹).
2.. « عَنْ إِسْحَاقَ بْنِ عَمَّارٍ قَالَ قَالَ أَبُو عَبْدِ اللَّهِ علیه السلام إِنَّ اللَّهَ جَعَلَ لِلْمَرْأَةِ صَبْرَ عَشَرَةِ رِجَالٍ فَإِذَا هَاجَتْ كَانَتْ لَهَا قُوَّةُ شَهْوَةِ عَشَرَةِ رِجَالٍ».