را سرزنش کنید و نه عملشان را به صورت دیگری حمل کنید. برایشان توضیح دهید که برخی اعضای بدن که با برخی لباسها پوشیده میشوند لازم است محفوظ بمانند و نیاز به مراقبت بیشتری دارند؛ و بلافاصله از این تذکر عبور کنید و موقعیت خود را عوض کنید. این روش آگاهکننده و باآرامش موجب میشود اینگونه بازیهای کودکان محدود شود. در صورتی که رفتارهای جنسی کودکان از مرز کنجکاوی بگذرد و تکرار شود، مراجعه به مشاور و روانشناس کودک توصیه میشود.
۲ ـ ۶. پاسخ مناسب به پرسشهای جنسی کودکان
همچنان که کودکان راجع به اعضا و جوارح جنسی خویش کنجکاو میشوند، برای آنها پرسشهایی پیش میآید که از والدین و مربیان خود میپرسند. با توجه به عواملی مانند مراحل رشد کودکان، محیط تربیتی، تجربههای بارداری و زایمان مادر و آگاهی کودکان از این موضوع و دیگر عوامل، پرسشهای آنها در مسائل جنسی متفاوت و متنوع است.
به طور کلی، اگر والدین فرزندان خود را در برابر چنین پرسشهایی تا حد لزوم آگاه کنند، کودکان برای به دست آوردن اطلاعات جنسی هیجان نشان نمیدهند. بسیاری از کودکان در سنین کم، کنجکاوی به خرج میدهند و درباره بدن خود و نحوه بهدنیاآمدن بچه میپرسند. اگر والدین و مربیان به اینگونه پرسشها مطابق با اصول روانشناختی پاسخ دهند، در حقیقت تنش ناشی از نیاز آنان را برطرف، و تبدیل به آرامش کردهاند. برخی نکات در خور توجه و مطابق با اصول پاسخگویی به اینگونه پرسشها عبارتاند از:
در پاسخگویی به پرسشهای جنسی کودکان، تا حدی باید صراحت و شفافیت باشد که ابهام ذهنی کودک برطرف شود، وگرنه تنش ناشی از پرسش از بین نمیرود و او را کنجکاوتر خواهد کرد؛
پاسخها نباید به هیچ وجه تحریککننده باشد؛
اگر یکی از والدین، توانایی پاسخگویی بهتر دارد، کودک به او ارجاع داده شود؛
در پاسخگویی حیا در کلام رعایت شود و از الفاظ مستقیم استفاده نشود؛