243
الگوی تنظیم رفتار جنسی با رویکرد اسلامی

دختر، و دختر و دختر را از ده‌سالگی از هم جدا کنید»۱ (صدوق، ۱۴۱۳: ۳/۴۳۶). و حضرت علی علیه السلام ضمن اشاره به تکالیف تربیتی والدین در مراحل مختلف رشد و تحول کودکان فرمودند: «کودک، در هفت‌سالگی، دندان‌هایش می‌ریزد و در نُه‌سالگی به نماز وادار می‌گردد و در ده‌سالگی، بسترهایشان جدا می‌شود»۲ (کلینی، ۱۴۰۷: ۷/۶۹؛ طوسی، ۱۴۰۷: ۹/۱۸۳). این نشان می‌دهد که بستر کودکان، پسر یا دختر در ده‌سالگی از یکدیگر جدا شود و در اتاق یا مکان بسته، در یک بستر یا نزدیک یکدیگر نخوابند.

گروهی از روایات شش یا هفت‌سالگی را سن جداکردن بستر کودکان از یکدیگر بیان می‌کنند: «هنگامی که کودکان به شش‌سالگی می‌رسند بسترشان از یکدیگر جدا شود»۳ (صدوق، ۱۴۱۳: ۳/۴۳۶)؛ «هنگامی که فرزندانتان به هفت‌سالگی رسیدند، بستر آنها را از هم جدا کنید»۴ (طبرسی، ۱۴۱۲: ۲۲۳). با توجه به صفت تمیز در شش‌سالگی (سنی که کودک معنای خوب و بد، زشت و زیبا و دیگر مفاهیم اخلاقی را می‌فهمد و مصادیق خوب و بد، زشت و زیبا، و درست و نادرست را نسبتاً تشخیص می‌دهد) و توصیه‌های ارشادی که مربوط به سن تمیز در کودکان است، می‌توان گفت بهتر است جدایی بستر کودکان در ۷/۶ سالگی شروع شود اما در ده‌سالگی این کار باید انجام شود.

به‌علاوه، جداسازی بستر خواب کودکان، به بستر خود آنها از یکدیگر اختصاص ندارد؛ چه اینکه جداخوابیدن آنها از زنان و مردان دیگر و حتی از والدین توصیه شده است. امام صادق علیه السلام فرمودند: «پسران، وقتی به ده‌سالگی رسیدند، بسترشان از زنان جدا می‌شود»۵

1.. «رَوَی عَبْدُ اللَّهِ بْنُ مَیمُونٍ عَنْ جَعْفَرِ بْنِ مُحَمَّدٍ عَنْ أَبِیهِ عَنْ آبَائِهِ علیه السلام قَالَ قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صلی الله علیه و اله الصَّبِی وَالصَّبِی وَالصَّبِی وَالصَّبِیةُ وَالصَّبِیةُ وَالصَّبِیةُ یفَرَّقُ بَینَهُمْ فِی الْمَضَاجِعِ لِعَشْرِ سِنِینَ».

2.. «عِدَّةٌ مِنْ أَصْحَابِنَا عَنْ أَحْمَدَ بْنِ مُحَمَّدٍ عَنْ أَبِی مُحَمَّدٍ الْمَدَائِنِی عَنْ عَلِی بْنِ حَبِیبٍ بَیاعِ الْهَرَوِی قَالَ حَدَّثَنِی عِیسَی بْنُ زَیدٍ عَنْ أَبِی عَبْدِ اللَّهِ علیه السلام قَالَ قَالَ أَمِیرُ الْمُؤْمِنِینَ صَلَوَاتُ اللَّهِ عَلَیهِ یثَّغِرُ الصَّبِی لِسَبْعٍ وَ یؤْمَرُ بِالصَّلَاةِ لِتِسْعٍ وَ یفَرَّقُ بَینَهُمْ فِی الْمَضَاجِعِ لِعَشْر».

3.. «رُوِی أَنَّهُ یفَرَّقُ بَینَ الصِّبْیانِ فِی الْمَضَاجِعِ لِسِتِّ سِنِین».

4.. «عَنِ ابْنِ عُمَرَ قَالَ قَالَ النَّبِی صلی الله علیه و اله فَرِّقُوا بَینَ أَوْلَادِکمْ فِی الْمَضَاجِعِ إِذَا بَلَغُوا سَبْعَ سِنِین».

5.. «عَلِی بْنُ إِبْرَاهِیمَ عَنْ أَبِیهِ وَ عِدَّةٌ مِنْ أَصْحَابِنَا عَنْ سَهْلِ بْنِ زِیادٍ عَنْ جَعْفَرِ بْنِ مُحَمَّدٍ الْأَشْعَرِی عَنِ ابْنِ الْقَدَّاحِ عَنْ أَبِی عَبْدِ اللَّهِ علیه السلام قَالَ: یفَرَّقُ بَینَ الْغِلْمَانِ وَالنِّسَاءِ فِی الْمَضَاجِعِ إِذَا بَلَغُوا عَشْرَ سِنِین».


الگوی تنظیم رفتار جنسی با رویکرد اسلامی
242

همچنین، در روایتی نقل شده است که امام کاظم علیه السلام نزد محمد بن ابراهیم، فرماندار مکه و همسر فاطمه، دختر امام صادق علیه السلام، بودند. محمد بن ابراهیم دختری داشت که لباس زیبا بر او می‌پوشاندند و نزد مردان می‌آمد و مردان، او را گرفته و به آغوش می‌کشیدند. هنگامی که به امام کاظم علیه السلام رسید، ایشان در حالی که دستان خود را کشیده بود، او را [از اینکه به آغوشش درآید] نگه داشت و فرمود: «وقتی دختر به شش‌سالگی رسید جایز نیست مردی که محرمش نیست، او را ببوسد و در آغوش بکشد»۱ (طوسی، ۱۴۰۷: ۷/۴۶۱). و درباره رعایت حریم در بوسیدن کودکان، پیامبر خدا صلی الله علیه و اله فرمود: «چون دختر [نامحرم] شش‌ساله شد، او را مبوس و پسر نیز چون از هفت‌سالگی گذشت زن [نامحرم] را نبوسد»۲ (صدوق، ۱۴۱۳: ۳/۴۳۷). این مطلب از امام صادق علیه السلام نیز نقل شده است۳ (همان: ۳/۴۳۶). اینکه در این روایت برای دختر شش‌سالگی و برای پسر هفت‌سالگی ذکر شده، می‌تواند به این صورت تبیین شود که دختر زودتر از پسر به بلوغ می‌رسد، به مسائل جنسی زودتر آگاه می‌شود و در پیچیدگی‌های روابط، دقیق‌تر و عمیق‌تر وارد می‌شود.

۲ ـ ۴. جداسازی بستر کودکان

از شیوه‌هایی که در تربیت جنسی پیگیری می‌شود، پیش‌گیری از تحریک جنسی زودرس و مخرب و همچنین پیش‌گیری از یادگیری رفتارهای جنسی زودرس است. جداسازی بستر کودکان از یکدیگر و جداسازی بستر کودکان از والدین از جمله عواملی هستند که زمینه تحقق این دو شیوه را فراهم می‌کنند. در منابع اسلامی توصیه شده است که بستر کودکان را از سن معینی از یکدیگر جدا کنید. پیامبر خدا صلی الله علیه و اله فرمودند: «بسترهای پسر و پسر، پسر و

1.. «أَحْمَدُ بْنُ مُحَمَّدِ بْنِ عِیسَی عَنِ الْحَسَنِ بْنِ عَلِی عَنْ عَلِی بْنِ عُقْبَةَ عَنْ بَعْضِ أَصْحَابِنَا قَالَ: کانَ أَبُو الْحَسَنِ الْمَاضِی علیه السلام عِنْدَ مُحَمَّدِ بْنِ إِبْرَاهِیمَ وَالِی مَکةَ وَ هُوَ زَوْجُ فَاطِمَةَ بِنْتِ أَبِی عَبْدِ اللَّهِ وَ کانَتْ لِمُحَمَّدِ بْنِ إِبْرَاهِیمَ بِنْتٌ تُلْبِسُهَا الثِّیابَ وَ تَجِی‌ءُ إِلَی الرِّجَالِ فَیأْخُذُهَا الرَّجُلُ وَ یضُمُّهَا إِلَیهِ فَلَمَّا تَنَاهَتْ إِلَی أَبِی الْحَسَنِ علیه السلام أَمْسَکهَا بِیدَیهِ مَمْدُودَتَینِ قَالَ إِذَا أَتَتْ عَلَی الْجَارِیةِ سِتُّ سِنِینَ لَمْ یجُزْ أَنْ یقَبِّلَهَا رَجُلٌ لَیسَ هِی بِمَحْرَمٍ لَهُ وَ لَا یضُمَّهَا إِلَیهِ».

2.. «إِذَا بَلَغَتِ الْجَارِیةُ سِتَّ سِنِینَ فَلَا تقبّلها وَالْغُلَامُ لَا تُقَبِّلْهُ الْمَرْأَةُ إِذَا جَاوَزَ سَبْعَ سِنِین».

3.. «فِی رِوَایةِ مُحَمَّدِ بْنِ أَحْمَدَ عَنِ الْعُبَیدِی عَنْ زَکرِیا الْمُؤْمِنِ رَفَعَهُ أَنَّهُ قَالَ قَالَ أَبُو عَبْدِ اللَّهِ علیه السلام إِذَا بَلَغَتِ الْجَارِیةُ سِتَّ سِنِینَ فَلَا یقَبِّلُهَا الْغُلَامُ وَالْغُلَامُ لَا یقَبِّلُ الْمَرْأَةَ إِذَا جَازَ سَبْعَ سِنِین».

  • نام منبع :
    الگوی تنظیم رفتار جنسی با رویکرد اسلامی
    سایر پدیدآورندگان :
    مهدي عباسي
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1396
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 31579
صفحه از 298
پرینت  ارسال به