241
الگوی تنظیم رفتار جنسی با رویکرد اسلامی

جنسی و حتی بلوغ زودرس تأثیر داشته باشد. بلوغ زودرس و رفتارهای جنسی پیش از موقع در پسران زمینه‌ساز انحرافات جنسی مانند خودارضایی است (شرفی، ۱۳۸۰) و به‌ویژه در دختران باعث می‌شود گوشه‌گیر شوند، اعتماد به نفس خود را از دست بدهند، و اضطراب داشته باشند. این گروه از دختران که در محیط‌های نامناسب زندگی می‌کنند به رفتارهای منحرف بیشتری مانند فعالیت جنسی زودهنگام می‌پردازند (برک، ۱۳۹۰). اقدامات پیش‌گیرانه در این باره می‌تواند از این پیامدها بکاهد.

در منابع اسلامی از دست زدن به آلت کودکان نهی شده و این کار زمینه‌ساز انحرافات جنسی شمرده شده است؛ به‌ویژه در دختربچه‌ها و هنگامی که به شش‌سالگی می‌رسند۱ (صدوق، ۱۴۱۳: ۳/۴۳۶؛ طبرسی، ۱۴۱۲: ۲۲۳). والدین و مربیان باید توجه داشته باشند که حتی تماس بدنی در هنگام شست‌وشوی کودکان می‌تواند تحریک‌کننده باشد. از این‌رو تماس با اعضای جنسی کودکان بیش از حدِ لازم و به مدت طولانی نباشد. از سوی دیگر، رعایت بهداشت اعضای تناسلی کودکان مهم است. نظافت و بهداشت در این حوزه دست‌ورزی کودکان با خود را کاهش می‌دهد. کودکان معمولاً به دلیل احساس خارش با خود دست‌ورزی می‌کنند.

با اینکه در منابع اسلامی به محبت‌کردن، نوازش‌کردن و بوسیدن بچه‌ها سفارش شده، پس از اینکه کودک به سن معینی رسید افراد نامحرم از این رفتارها منع شده‌اند. حال، یا به دلیل احتمال شکسته‌شدن حریم جنسی کودکان از سوی افراد بدنیت است یا به علت آثار منفی که در تربیت جنسی کودکان ایجاد می‌شود. در روایتی نقل شده است که فردی از امام علیه السلام می‌پرسد: «دختربچه نامحرمی خود را در آغوش من می‌اندازد و من او را بلند می‌کنم و می‌بوسم. حکمش چیست؟». امام پاسخ داد: «هنگامی که دختر به شش‌سالگی رسید او را روی پای خویش ننشان»۲ (کلینی، ۱۴۰۷: ۵/۵۳۳).

1.. «رَوَی مُحَمَّدُ بْنُ یحْیی الْخَزَّازُ عَنْ غِیاثِ بْنِ إِبْرَاهِیمَ عَنْ جَعْفَرِ بْنِ مُحَمَّدٍ عَنْ أَبِیهِ علیه السلام قَالَ قَالَ عَلِی مُبَاشَرَةُ الْمَرْأَةِ ابْنَتَهَا إِذَا بَلَغَتْ سِتَّ سِنِینَ شُعْبَةٌ مِنَ الزِّنَا».

2.. «مُحَمَّدُ بْنُ یحْیی عَنْ أَحْمَدَ بْنِ مُحَمَّدٍ عَنْ عَلِی بْنِ الْحَکمِ عَنْ عَبْدِ اللَّهِ بْنِ یحْیی الْکاهِلِی عَنْ أَبِی أَحْمَدَ الْکاهِلِی وَ أَظُنُّنِی قَدْ حَضَرْتُهُ قَالَ: سَأَلْتُهُ عَنْ جُوَیرِیةٍ یسَ بَینِی وَ بَینَهَا مَحْرَمٌ تَغْشَانِی فَأَحْمِلُهَا فَأُقَبِّلُهَا فَقَالَ إِذَا أَتَی عَلَیهَا سِتُّ سِنِینَ فَلَا تَضَعْهَا عَلَی حَجْرِک».


الگوی تنظیم رفتار جنسی با رویکرد اسلامی
240

آموزه‌های اسلامی برای خلوت‌گزینی والدین حریمی را قائل است که نه‌تنها همسران باید بر آن مراقب باشند، فرزندان نیز باید رعایت کنند. قرآن کریم (نور: ۵۸ و ۵۹) می‌فرماید: «ای کسانی که ایمان آورده‌اید! بردگان شما، و همچنین کودکانتان که به حدّ بلوغ نرسیده‌اند، در سه وقت باید از شما اجازه بگیرند: پیش از نماز صبح، و نیم‌روز؛ هنگامی که لباس‌های (معمولی) خود را بیرون می‌آورید، و بعد از نماز عشا؛ این سه وقت خصوصی برای شما است؛ امّا بعد از این سه وقت، بر شما و بر آنان تقصیری نیست (که بدون اذن وارد شوند) و کنار یکدیگر باشید (و با صفا و صمیمیت به یکدیگر خدمت کنید). این‌گونه خداوند آیات را برای شما بیان می‌کند، و خداوند دانا و حکیم است! و هنگامی که کودکان شما به سنّ بلوغ رسند باید اجازه بگیرند، همان‌گونه که اشخاصی که پیش از آنان بودند اجازه می‌گرفتند؛ این‌چنین خداوند آیاتش را برای شما بیان می‌کند، و خدا دانا و حکیم است!».۱

۲ ـ ۳. رعایت حریم در تماس با کودکان

والدین و مربیان در فضای پرورشی کودکان موظف به کارهایی هستند که گاه با تربیت جنسی کودکان ارتباط دارد. تماس‌های بدنی در شست‌وشوی کودکان هنگام حمام‌کردن یا توالت‌رفتن در این حیطه محسوب می‌شود. به یاد داشته باشیم که کودکان می‌توانند پیش از بلوغ برانگیخگی جنسی داشته باشند و از تحریک عضو جنسی خود لذت ببرند. اطفال و کودکان نوپا با خودتحریکی ارضا می‌شوند و کودکان بزرگ‌تر کنجکاوی‌های جنسی خود را بیان و در بازی‌های جنسی شرکت می‌کنند. در دوران کودکی نعوظ و حتی ممکن است با تحریک دستی اوج لذت جنسی پدید آید (آقامحمدیان و حسینی، ۱۳۸۶)؛ اگرچه این میل و لذت، در کمیت و کیفیت میل و احساسات بلوغ نیست.

تحریک مکرر جنسی در سنین کودکی ممکن است در شروع زودرس فعالیت‌های

1.. (یا أَیهَا الَّذینَ آمَنُوا لِیسْتَأْذِنْکمُ الَّذینَ مَلَکتْ أَیمانُکمْ وَالَّذینَ لَمْ یبْلُغُوا الْحُلُمَ مِنْکمْ ثَلاثَ مَرَّاتٍ مِنْ قَبْلِ صَلاةِ الْفَجْرِ وَ حینَ تَضَعُونَ ثِیابَکمْ مِنَ الظَّهیرَةِ وَ مِنْ بَعْدِ صَلاةِ الْعِشاءِ ثَلاثُ عَوْراتٍ لَکمْ لَیسَ عَلَیکمْ وَ لا عَلَیهِمْ جُناحٌ بَعْدَهُنَّ طَوَّافُونَ عَلَیکمْ بَعْضُکمْ عَلی بَعْضٍ کذلِک یبَینُ اللَّهُ لَکمُ الآیاتِ وَاللَّهُ عَلیمٌ حَکیمٌ * وَ إِذا بَلَغَ الْأَطْفالُ مِنْکمُ الْحُلُمَ فَلْیسْتَأْذِنُوا کمَا اسْتَأْذَنَ الَّذینَ مِنْ قَبْلِهِمْ کذلِک یبَینُ اللَّهُ لَکمْ آیاتِهِ وَاللَّهُ عَلیمٌ حَکیمٌ).

  • نام منبع :
    الگوی تنظیم رفتار جنسی با رویکرد اسلامی
    سایر پدیدآورندگان :
    مهدي عباسي
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1396
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 31477
صفحه از 298
پرینت  ارسال به