اقدام میکند؟ دستکم برای کسانی که میتوانند ازدواج کنند یا دارای همسرند، توصیه بزرگان دین راجع به حفظ پاکدامنی در موقعیتهای آمیخته با گناه این است که از رفع تنش جنسی در ازدواج کمک بگیرند۱ (مثلاً نک.: شریف رضی، ۱۴۱۴: ۵۵۰).
به نظر میرسد، سازوکار اثربخش ازدواج در حفظ پاکدامنی فردی و اجتماعی، کاهش برانگیختگیهای جنسی است که در سطح بدن خارج از حیطه اختیار فرد هستند. احتمالاً این سازوکار به دو شکل عمل میکند؛ یا به این شکل که فرد در رابطه جنسی اشباع میشود و بر اثر تحریک بیرونی احساس نیاز نخواهد داشت، یا اینکه از نیروی جنسی کنترلنشده او کم میشود. ازدواج حافظ است، به همین دلیل که ارضای صحیح، مانع از کارکرد منفی نیروی جنسی در چشم و خیال و رفتار میشود؛ وگرنه باید این نیرو به نحوی کنترل شود. از این رو، توصیه آموزههای دینی ما از جمله سفارش رسول خدا صلی الله علیه و اله نیز بر پایه ازدواج و در صورت فراهم نبودن امکانات آن، رفتارهای زمینهساز خویشتنداری است (نک.: طبرسی، ۱۴۱۲: ۱۹۷). دین اسلام غریزه جنسی و نیاز به ارضای آن را در انسان جزء طبیعت وی میداند و بدین موضوع توجه کافی داشته است. همچنین، ارضای این نیاز به صورت صحیح و به شکل مطلوب بخش مهمی از آموزههای اسلامی را در بر گرفته است تا در نهایت به نوعی مصونیت از آلودگی منجر شود.
۳ ـ ۱ ـ ۲. کنترل بیرونی بر رفتارهای جنسی
قرآن کریم (تحریم: ۱۲) پاکدامنی حضرت مریم علیه السلام را به خود او نسبت میدهد و میفرماید: «مریم، دختر عمران پاکدامنی خود را حفظ کرد».۲ این نشان میدهد گونهای از «احصان»