علوم حديث 27 - صفحه 45

۱۶. مصباح المتهجد، شيخ طوسى، يك حديث.
مؤلف در دو مطلب پايانى، براساس روايات گرد آمده، به شرح حال اساتيد و مشايخ روايى و نيز شاگردان روايى حضرت عبدالعظيم(ع) پرداخته است. در مجموع ۲۵ نفر از مشايخ و پانزده نفر از شاگردان حضرت عبدالعظيم ترجمه شان ذكر شده است.
چاپ اول اين كتاب در سال ۱۳۴۲ با مقدمه و تقريظ آيةاللّه سيد شهاب الدين مرعشى نجفى و آيةاللّه ميرزا ابوالحسن شعرانى با فهرستهاى مختلف و عكس در ۳۲۰ صفحه منتشر شده است.

سوم. الشريف المعتمد شاه عبدالعظيم الحسنى حياته و مسنده

تأليف عبدالزهراء عثمان محمد.
اين كتاب داراى يك بخش مقدماتى به عنوان «مدخل» است كه اطلاعات زندگى حضرت عبدالعظيم حسنى را از مصادر رجالى و روايى و تاريخى نقل كرده است. بخش اصلى كتاب شامل ۱۷۹ حديث است. مؤلف، احاديث را در ده موضوع كلى سامان داده است. مجموع عناوين موضوعات روايات عبارت اند از:
۱. توحيد، ۲. نبوت، ۳. امامت، ۴. قائم آل محمد، ۵. فرايض اسلام، ۶.احكام، ۷. اخلا،ق ۸. وصاياى ائمه، ۹. تفسير قرآن، ۱۰. حكمتها .
اما اين تنظيم در تمامى روايات كتاب رعايت نشده است. براى نمونه، پس از دو روايت در صفات خداوند، احاديث احكام نقل شده، در حالى كه در ترتيب فوق، اين نوع احاديث، ششمين عنوان را به خود اختصاص داده است. مؤلف، غالب روايات را از بحارالانوار گرفته و مصدر اصلى حديث را به عنوان مصدر دوم در نشانى حديث ذكر كرده است.
در اين كتاب، تكرار احاديث به جهت اختلاف مصادر و نيز به جهت تناسب

صفحه از 237