علوم حديث 27 - صفحه 232

مأخذشناسى رجال شيعه

رسول طلائيان، قم: دارالحديث، چاپ اول، ۱۳۸۱، ۳۶۸ص، وزيرى.

شناخت و ارزشيابى احاديث يكى از مهم ترين وظايفى است كه عالمان اسلامى بر دوش گرفته اند و بحث از راويان احاديث معصومان(ع) يكى از شاخه هاى مهم علمى حديث به شمار مى آيد كه حديث پژوهان بسيارى بدان پرداخته و به گردآورى اسامى آنان همت گمارده، كتابهايى به رشته تحرير درآورده اند كه رجال الكشى، الفهرست و الرجال شيخ طوسى و رجال النجاشى، در زمره آنهاست.
شناسايى و معرفى كتابهايى كه در اين موضوع نگاشته شده، راهنماى خوبى براى علاقه مندان به پژوهش در حوزه رجال الحديث خواهد بود.
كتاب حاضر، با اين هدف تدوين يافته، و كتابهاى رجال شيعه را به ترتيب تاريخى و بر اساس تاريخ وفات مؤلفان آنها معرفى نموده كه خواننده مى تواند با پيگيرى سير اين تأليفات به تحولات و شيوه هاى تأليف در اين عمل دست يابد.
    شيوه كار در تدوين اين كتاب در مقدمه مورد اشاره قرار گرفته و ابتدا كتابهاى رجالى معرفى گرديده و سپس مقالات رجالى پس از آن شناسانده شده است. در معرفى هر مأخذ رجالى، به غير از آوردن اطلاعات كتابشناختى، اعم از مطبوع و مخطوط، گزارشى نيز از محتواى اثر ارائه شده است. در اين مجموعه ۷۴۶ مأخذ رجالى، از قرن اوّل هجرى تا عصر حاضر، شناسانده شده است. نمايه پديدآورندگان كتابها و مقالات، بخش پايانى كتاب است كه مى تواند در دسترس آسان، محققان را يارى نمايد.

صفحه از 237