علوم حديث 27 - صفحه 190

سخن آخر

صاحبان انديشه به خوبى مى دانند كه هيچ كتابى خالى از نقص و اشتباه نيست و اگر بنا باشد كتابها در بوته نقد گذارده شوند، همه آنها قابل نقد هستند و اگر قرار باشد تمام ايرادهاى كتابى كه مورد نقد قرار گرفته ذكر شود، استقبال پژوهشگران از تأليف كتاب كاهش مى يابد.
نگارنده، ضمن رعايت نكته فوق، در جمع بندى نهايى معتقد است كه اگرچه هيچ يك از سه كتاب معرفى شده در خور شأن حضرت عبدالعظيم و مطابق با شيوه پژوهشهاى نوين و كارآمدِ دوره حاضر نيستند، ليكن خالى از فايده نبوده و كتاب سوم به دليل تكرار كمترِ روايات (در مقايسه با كتاب دوم) و نقل اكثر قريب به اتفاق روايات به دست آمده از حضرت عبدالعظيم، در مجموع قابل استفاده تر است.
در خاتمه بايد افزود كه پيش از انتشار كتاب فوق - كه از مجموعه آثار كنگره بزرگداشت حضرت عبدالعظيم است - برخى از فضلاى محترم كمبودها و ايرادهاى آن را با كميته علمى در ميان گذاشته اند ۱ و انتشار كتاب با رايزنيهاى لازم صورت پذيرفته است و عذر كميته علمى كنگره در عدم ارائه كتابى در خور شأن حضرت عبدالعظيم، فرصت كم براى ارائه كارى كامل تر و تراكم ساير آثار علمىِ ارائه شده است.

1.عدم حلّ تفصيلى ابهامات و مشكلات برخى از احاديث را نمى توان از معايب كتاب دانست ؛ زيرا كندو كاوهاى حديثى و رجالى كتابى مستقل مى طلبد و وظيفه مجموعه هاى حديثى تسهيل اين امر مى باشد. علاوه بر اين قرار نيست كه تمام دانسته ها در يك كتاب قرار گيرد به خصوص آن كه در كنار اين كتاب مقالات متعددى اين وظيفه را به عهده گرفته اند و إن شاء اللّه بزودى منتشر و مورد استفاده قرار خواهند گرفت، ليكن حلّ ابهامات مزبور در حدّ اندك در پاورقيها كارى مناسب مى باشد به خصوص در مورد اين كتاب كه ظاهر برخى از روايات ضعيف آن تحريف قرآن كريم مى باشد.

صفحه از 237