ارتباطى ميان جامعه علمي و جامعه فرهنگى باشد، به شدّت احساس مي شود. امّا تا آنجا كه سراغ گرفته شد، چنين نشريه اى وجود نداشت.
فصلنامه علمي ـ پژوهشى علوم حديث، كه به همّت بانيان فرهيخته مؤسسه فرهنگى دارالحديث و در پى اين احساس نياز، پاگرفت و اينك با همدلى و همكارى دانشورانى فرزانه قدم به عرصه مطبوعات مي گذارد، مي كوشد تا در حدّ توانْ اين نيازها را برآورده كند، و خود را در خدمت به «ثقل كبير» سهيم سازد.
اين نشريه، با توجه به خلأهاى ياد شده و با الهام از رهنمودهاى مقام معظم رهبرى حضرت آية الله خامنه اى ـ مد ظله ـ (در پيام ارجمندشان به مناسبت افتتاح دارالحديث)، آرمانها و اهداف زير را دنبال مي كند: ۱ ـ گسترش و نشر فرهنگ سنت و حديث؛
۲ ـ تبيين جايگاه حديث و سنت در اسلام شناسى؛
۳ ـ رسيدن به قواعد روشن در مسير فهم سنت و حديث؛
۴ ـ ارائه معيارهايى روشن براى پالايش حديث؛
۵ ـ معرفى و احياى ميراث حديثى شيعه و اهل سنت.
براى دستيابى بدين آرمانها، اين فصلنامه، ارباب معرفت و صاحبان قلم را در زمينه هاى ياد شده زير به همكارى فرا مي خواند: يك. تاريخ حديث: بررسى تاريخ حديث از آغاز تا دوره كمال و نماياندن مراحل، شرايط و انگيزه هاى تدوين حديث در هر دوره، امرى ضرورى و ارزشمند است. در پرتو چنين پژوهشهايى مي توان ميزان درستى و نادرستى احاديث، اعتبار كتب حديثى و نيز چگونگى فهم حديث و برداشت از آن را نشان داد. در اين وادى، كاستيهاى فراوان به چشم مي خورد. در مثل، از «اصول اربعمأة» ـ كه در تاريخ حديث شيعه، فصلى به شمار مي رود ـ اطلاعات اندكى در دست است؛ از عنوان و نام گرفته تا ارزيابى و نقد؛ با اينكه مي دانيم كتب دوره هاى بعد برپايه همين «اصول» سامان يافته است.
دو. علم رجال و ارزيابى اسناد حديث: وجود جعل و دسّ در احاديث، گذشت زمان و فاصله گرفتن از عصر حضور، ضرورت بررسى صحت احاديث را به دنبال دارد. وجود گرايشهاى چندگانه درباره بررسى سند و مطرح شدن شيوه هاى جديد با