علوم حديث 1 - صفحه 7

عنوان «متدولوژى تحقيق تاريخى»، اين ضرورت را دوچندان مي كند. نگاه بيرونى به وضع كنونى دانش رجال و ارائه راههاى متعدد در بررسى سند، مي تواند در تكامل علم رجال مفيد باشد.
سه. فقه الحديث: تفسير نصوص دينى به طور اعم، و قرآن و حديث به صورت عام، و حديث به نحو اخص، مطالعه و پژوهشى جدى را طلب مي كند. آنچه بر اين طلب مي افزايد، طرح مباحث جديد در تفسير متون دينى در ميان متكلمان و فيلسوفان دين است. آگاهى بر اين مباحث، و نقد و بررسى و سپس گزينش و به كار گيرى آنها در تفسير متون دينى، نيز در همان پايه از مطلوبيّت قرار دارد. به جز آن، قواعد عام فهم حديث، چون تعارض اخبار، تقيه در حديث، نقل به معنا، دلالت فعل، نسخ، پرسش و پاسخها... و قواعد خاص ابواب حديث، چون: معارف، عبادات، اخلاقيات، آداب، احاديث تفسيرى، طب و بهداشت، ادعيه و زيارات و... نيازمند پژوهش است.
چهار. محدثان و كتب حديثى: پژوهش در كتب حديث و نشان دادن اسلوب و سبك محدثان هم نيازمند پژوهش است. مطالعه در اوضاع سياسى ـ اجتماعى آنان و نشان دادن مواضع كلامي و عقيدتى آنها مي تواند در نقد و بررسى كتب حديثى مؤثر افتد. پنج. نقد و بررسى راويان: در كنار بحثهاى كلى علم رجال، پرداختن به شخصيت راويان و تبيين مواضع فكرى آنها در نقد و بررسى احاديث بسيار راهگشاست. از اين رهگذر مي توان به سرِّ بسيارى از جرح و تعديلها در كتب رجال پى برد و آنها را به نقد كشيد.
شش. بررسى و شرح حديث: گزينش برخى احاديث و روشن ساختن اعتبار و نيز تأمل در محتوا و مفهوم آنها، يكى ديگر از محورهايى است كه اين نشريه دنبال مي كند.
هفت. معرفى و احياى نسخ خطى: معرفى نسخ خطى يى كه تاكنون به چاپ نرسيده اند و نيز تحقيق و نشر برخى نسخ خطى كم حجم نيز يكى از مقولاتى است كه نشريه بدان اهتمام مي ورزد.
هشت. رايانه و حديث: ضرورت استفاده از فن آورى رايانه اى در علوم، جاى انكار ندارد. اين

صفحه از 188